15:46 03 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (716)
  0 82
  Pratite nas

  Mitropolit volokolamski Ilarion izjavio je da ne treba dozvoliti da konflikt oko Karabaha preraste u sukob hrišćanstva i islama.

  „Ovo je sukob koji je nastao na političkoj osnovi, u osnovi je teritorijalni spor i ne bi mu trebalo dozvoliti da preraste u sukob između hrišćanstva i islama. Ruska Pravoslavna Crkva je sada spremna da učestvuje u ovoj mirovnoj misiji. Sada je spremna da dovede dve strane za pregovarački sto i doprinese mirnom rešavanju ovog sukoba“, rekao je vladika za TV kanala „Rosija-24“.

  On je podsetio da je Ruska Pravoslavna Crkva dugi niz godina delovala kao posrednik u pregovorima između rukovodioca Duhovne uprave muslimana Kavkaza i predstojatelja Jermenske Crkve.

  Odgovarajući na pitanje o mišljenjima da se ne bore samo dve države, Jermeni i Azerbejdžanci, već se bori i treća strana –Turska, on je kazao da se čini da se turski lider u svojim izjavama, pre svega, sada fokusira na nacionalistički deo svojih građana, jer su takve izjave ponekad populističke prirode.

  „Ali ove izjave, bez obzira na to kako ko doživljava unutar Turske, van Turske, naravno, doživljavaju se vrlo bolno. Sada bilo kakva intervencija Turske u problemu Nagorno-Karabaha prirodno izaziva asocijacije na događaje iz daleke i nedavne prošlosti, uključujući i genocid nad Jermenima, što Turska i dalje negira, iako je većina zemalja sveta prepoznala ovu očiglednu i monstruoznu činjenicu“, naveo je vladika.

  Čini mu se važnim da u ovaj sukob nema mešanja spolja, jer je reč o teritorijalnom sporu između dveju država, koje ovaj spor moraju rešiti na ovaj ili onaj način. „Nadam se da ova odluka neće biti vojna, već politička, jer svako vojno rešenje neizbežno povlači za sobom žrtve obe strane, što, na žalost, već vidimo“, naveo je vladika.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (716)
  Tagovi:
  Nagorno Karabah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga