23:20 25 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 121
  Pratite nas

  Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom i upoznao ga, između ostalog, s tokom dijaloga Beograda i Prištine, koji se odvija uz posredovanje Evropske unije.

  Petković je rekao da je Beograd dosledno opredeljen za rešavanje nesuglasica i otvorenih pitanja razgovorom, ali i da je protiv svakog prejudiciranja ishoda dijaloga i nametanja rešenja.

  U ovom trenutku je za Beograd najvažnije pitanje formiranja Zajednice srpskih opština, kao ključnog elementa dosadašnjeg toka dijaloga, i od Prištine i Brisela biće jasno zahtevano da se ta obaveza ispuni u skladu sa dokumentima koje su učesnici dijaloga potpisali još pre sedam i po godina, objasnio je Petković.

  Beograd je, prema Petkovićevim rečima, čvrsto rešen da u dijalogu brani i odbrani srpske državne i nacionalne interese, i u tom smislu je podrška i pomoć Rusije veoma dragocena.

  Petković je izrazio očekivanje da će Srbija i Rusija, kada je reč o Kosovu i Metohiji, u Ujedinjenim nacijama i u svim drugim važnim međunarodnim forumima nastaviti da sarađuju u borbi za poštovanje međunarodnog prava.

  Petković je istakao i da je razvoj regiona i uspostavljanje slobodnog protoka ljudi, robe, kapitala i usluga i svih vidova ekonomske saradnje ključni deo procesa političke stabilizacije i trajnog rešavanja višedecenijskih i viševekovnih problema na zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Aleksandar Bocan-Harčenko
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga