08:51 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1521
  Pratite nas

  Prosvetna inspekcija, koja je u vanrednom nadzoru kontrolisala privatni vrtić „Ivin vozić“ u kome je u četvrtak preminula jednogodišnja devojčica, utvrdila je niz nepravilnosti u radu ovog vrtića, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

  Prema rečima Gaka, inspekcija je nakon nesrećnog slučaja otišla u vanrednu kontrolu ovog vrtića i utvrdila da vrtić nije imao zaposlenu medicinsku sestru na preventivi, iako je to zakonska obaveza, da je dete primljeno u vrtić bez potvrde lekara da može u kolektiv, odnosno boravilo je u vrtiću bez zdravstvenog kartona.

  Utvrđeno je i da je dete krenulo u vrtić pre napunjenih godinu dana života, iako vrtić nema mlečnu kuhinju što je obaveza ukoliko vrtić prima decu mlađu od ovog uzrasta, kao i da dve vaspitačice rade bez licence i mentora, preneo je „Blic“.

  „Ovo su krupne nepravilnosti koje su poražavajuće. Jasna su pravila za boravak dece kako u državnim tako i u privatnim vrtićima i svi moraju da ih poštuju. Ovo ne znači da ovi propusti imaju uticaja na jučerašnji ishod, to je posao obducenata i tužilaštva i njih ćemo sačekati za konačne zaključke ali je upozorenje za sve privatne vrtiće da ne smeju imati sve zakonom zahtevano samo prilikom verifikacije i tokom inspekcijskih kontrola“, rekao je Gak.

  On je istakao da će nakon zapisnika inspektora Sekretarijat uputiti Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preporuku da se vrtić „Ivin vozić“ privremeno zatvori.

  „Sada je na nadležnim institucijama dalje utvrđivanje svih činjenica u vezi sa ovim slučajem. Ozbiljnost ovog sektora koji se bavi decom, pre svega mora da se ogleda u velikoj odgovornosti koju svi vlasnici privatnih vrtića moraju shvatiti ozbiljno“, zaključio je Gak.

  Tagovi:
  inspekcija, vrtić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga