09:34 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 93
  Pratite nas

  Nedavna studija japanskih istraživača otkriva da virus korona može ostati aktivan na ljudskoj koži devet sati, a to otkriće naglašava potrebu za čestim pranjem ruku.

  Studija, objavljena u časopisu „Klinikal infektus diziz“, takođe je upoređivala koliko dugo SARS-KoV-2, virus koji uzrokuje kovid 19, ostaje na površini ljudske kože u poređenju sa virusom gripa A (IAV), koji uzrokuje sezonski grip.

  Prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, sojevi IAV su „jedini virusi gripa za koje je poznato da izazivaju pandemiju gripa“.

  Istraživači su otkrili da u poređenju s tim, patogen koji uzrokuje grip živi na čovekovoj koži samo 1,8 sati.

  „Devetočasovno preživljavanje SARS-KoV-2 (soja virusa koji uzrokuje kovid 19) na ljudskoj koži može povećati rizik od prenosa kontakata u poređenju sa IAV (virus gripa A), čime će ubrzati pandemiju“, studija primećuje. „Duže preživljavanje SARS-KoV-2 na koži povećava rizik od prenosa kontakata. Međutim, higijena ruku može smanjiti ovaj rizik“, dodaje se u studiji.

  Istraživači su takođe otkrili da su i SARS-KoV-2 i IAV na ljudskoj koži potpuno deaktivirani za 15 sekundi upotrebom etanola. Sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola sadrže najmanje 60 odsto etanola.

  Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, da biste eliminisali SARS-KoV-2 na rukama, „redovno i temeljno čistite ruke trljanjem ruku na bazi alkohola ili ih operite vodom i sapunom“.

  Najnoviji podaci Vorldometera otkrivaju da je zabeleženo više od 40 miliona slučajeva kovida 19 širom sveta i više od 1,1 milion smrtnih slučajeva.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  virus korona, pandemija, kovid 19
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga