08:47 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  11061
  Pratite nas

  Patrijarh Irinej ukazao je, orbaćajući se ispred hrama, na duhovnu sličnost mimtropolita Amfilohija i Svetog Petra Cetinjskog.

  „Ako poredimo vreme i prilike u kome su delali Sveti Petar Cetinjski i mitropolit Amfilohije, primetićemo da su se obojica hrabro i požrtvovano borili za opstanak pravoslavne vere“, rekao je patrijarh.

  Dodao je da je mitropolit Amfilohije zatekao narod otrgnut od vere, i da je vladala duhovna zapuštenost u čitavom narodu. Kako je rekao, „Amfilohije je krčio korov na njivi Gospodnjoj“, obnavljajući ono što je zapušteno i napušteno.

  Obraćanje patrijarha Irineja nakon održanog opela moglo se pratiti preko video-bima
  © Sputnik / Aleksandar Milačić
  Obraćanje patrijarha Irineja nakon održanog opela moglo se pratiti preko video-bima

  Patrijarh je rekao da su se obnavljale crkve, manastiri, sveštenstvo, monaštvo, a time i vera u narodu.

  „Za relativno kratko vreme duhovno je vaskrsavala Crna Gora“, rekao je patrijarh i dodao da je takva Crna Gora imala snagu da se odupre i stane u odbranu svojih svetinja i podigne duh i ugled svoga imena.

  Istakao je da je pokretač svega bio mitropolit Amfilohije podržan sveštenstvom i vernim narodom Crne Gore.

  „Zato će njegovo ime biti upisano zlatnim snovima u srpskoj istoriji“, naveo je patrijarh Irinej i podsetio da je Amfilohije bio poštovan u celom pravoslavlju jer pripada plejadi veleikih bogoslova.

  „Vest o njegovom upokojenju brzo je stigla do svih pravoslavnih crkava od kojih nam stižu njihova saučešća“, kaže patrijarh.

  Kaže da smrt mitropolita Amfilohija ostavlja veliku prazninu i da je otišao u trenutku kada je njegovo prisustvo najpotrebnije crkvi i narodu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  kapela, Lovćen, Mitropolit Amfilohije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga