18:33 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  10104
  Pratite nas

  Sjedinjene Američke Države pokrenule su niz preventivnih sajber napada na Rusiju i Iran kako bi sprečile „pokušaje mešanja“ u američke izbore, izvestio je u dopisnik medijske mreže En-Bi-Si.

  Dopisnik je primetio da su ovogodišnji izbori u velikoj meri zaštićeni od svakog sajber-napada zahvaljujući preduzetim merama.

  Ovaj izveštaj dolazi u momentu kad Sjedinjene Države broje glasove kako bi utvrdile ko će sedeti u Ovalnoj kancelariji naredne četiri godine. Krajem oktobra, Vašington je optužio Iran i Rusiju za pokušaje uticanja na izbore. Obe zemlje negirale su optužbe.

  Na dan izbora, vršilac dužnosti šefa Odeljenja za nacionalnu bezbednost Čad Volf potvrdio je da nijedan strani uticaj nije uspeo da ugrozi ili utiče na glasove u američkom predsedničkom takmičenju 2020.

  Američke obaveštajne službe tvrdile su u oktobru da su Iran i Rusija došle do podataka o registraciji birača u SAD u pokušaju da potkopaju kredibilitet izbora.

  I Rusija i Iran odbacili su optužbe kao lažne. Moskva je rekla da su optužbe „jadne i neutemeljene“ i da su povezane sa unutrašnjim političkim procesima u SAD. Teheran je zauzvrat rekao da nema interesa da utiče na ishod izbora.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga