20:17 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  14214
  Pratite nas

  Kina je danas pustila u orbitu „prvi testni satelit 6G“ lansiranjem raketnog nosača „Long marč 6“, navodi se u poruci Univerziteta za elektronsku nauku i tehnologiju. Eksperimentalni 6G satelit će „verifikovati teraherc komunikacionu tehnologiju u svemiru, što je proboj u svemirskoj komunikaciji“, piše „Global tajms“.

  Satelit 6G je među tri kineska satelita koja su uspešno lansirana u orbitu, zajedno sa 10 komercijalnih satelita za daljinsko očitavanje, koje je razvila argentinska kompanija Satelodžik, navodi se u izveštaju.

  Satelit, koji nosi korisni tovar za komunikaciju, uspostaviće primopredajnu vezu za izvođenje testova opterećenja na terahercima. Prema tome, satelit težak 70 kilograma biće „prva tehnička potvrda komunikacije na terahercima“ testirana u svemiru, kaže profesor Suu Jangšengu sa Univerziteta za elektronsku nauku i tehnologiju.

  Satelit će imati i neke druge funkcije, uključujući daljinsko posmatranje i nadgledanje prirodnih katastrofa, dok će i dalje vršiti testove, navode sa Univerziteta.

  Teraherc komunikacija je jedna od ključnih tehnologija u razvoju mreža šeste generacije i ima prednost u odnosu na alternative, pre svega zbog velike brzine prenosa i „potencijala za primenu u zemaljskoj i svemirskoj komunikacije“.

  Predviđa se da će 6G mreže biti deset puta brže od mreža pete generacije, jer svet nastavlja da se bori sa kineskom superbrzom tehnologijom zbog strahova za bezbednost.

  U maju su se „Čajna unikom“ i nacionalni proizvođač telekom opreme ZTE dogovorili da zajednički istražuju i razvijaju 6G mrežu, predviđajući da će sledeća generacija tehnološke ere započeti 2030. godine.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  satelit, testiranje, 6G
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga