07:40 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 174
  Pratite nas

  Srbija i svet danas obeležavaju Dan primirja u Prvom svetskom ratu u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

  U okviru centralne državne ceremonije obeležavanja 11. novembra, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, u ime Vlade Srbije, položiće venac na Spomen - kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu, najavilo je resorno ministarstvo.

  Vence će položiti i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kao i predstavnici diplomatskog kora.

  Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u francuskom gradu Kompjenu potpisano primirje i okončan Prvi svetski rat.

  Primirje je potpisano u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, stupilo je na snagu u 11 sati i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine

  U Srbiji je ovaj dan prvi put obeležen 2012. godine.

  Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, a u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

  Vučić danas deli odlikovanja zaslužnima u borbi sa kovidom

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će, povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, uručiti odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama u borbi protiv kovida 19, kao i drugim ličnostima, najavljeno je iz Predsedništva.

  Na listi dobitnika su, prema saznanjima medija, doktori Predrag Kon, Mijomir Pelemiš, Srđa Janković, Branislav Tiodorović, Vladimir Đukić, Goran Stevanović, Ivana Miloševic, Danica Grujičić i Nebojša Lađević.

  Tu su i brigadni general Jelesije Radivojević i pukovnik Radivoje Anđelković koji je komandant privremenih bolnica "Beogradski sajam" i "Arena".

  Nagradu će dobiti i higijeničarka na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije Ana Stojković, kao i taksista iz Beograda Branko Antić.

  Posthumno će priznanje dobiti i 13 lekara.

  Nagradu će dobiti i premijer Luksemburga Ksavijer Betel i slikar Nikolaj Muhin koji je oslikao Hram Svetog Save.

  Tagovi:
  Dan, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga