08:26 02 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  2013391
  Pratite nas

  U Srbiji bi vakcinacija protiv korona virusa mogla da bude obavezna. O tome svedoči Predlog izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je u novim odredbama ostavio prostor da se odluka o obaveznoj vakcinaciji donese ukoliko za tim bude potrebe.

  Ta odluka, prema novom zakonskom rešenju, spada u nadležnost ministra zdravlja, a donosi se posebnom uredbom. Zakon propisuje i kazne za one koji bi, u takvom slučaju, odbili obaveznu imunizaciju.

  Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti sutra će biti pred poslanicima u Skupštini Srbije, a osim propisanih nadležnosti komunalnih inspektora i milicajaca, kao i jasnih odredbi o karantinu i kućnoj izolaciji, kao najvažniji deo Zakona izdvaja se - imunizacija stanovništva.

  O tome je za Blic govorila i v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović „Batut“ Verica Jovanović.

  „U skladu sa članom 33 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, vanredna imunizacija – koja može biti preporučena ili obavezna – naređuje se aktom ministra zdravlja, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije i uz saglasnost Republičke stručne komisije za zarazne bolesti“, navela je u svom odgovoru doktorka Jovanović.

  Ona dodaje da, imajući u vidu prethodno navedeno, kao i činjenicu da su vakcine protiv kovida 19 još uvek u fazi kliničkog ispitivanja, kada vakcina bude registrovana za primenu u populaciji, naredbom ministra biće definisano da li će se vanredna imunizacija protiv kovida 19 sprovoditi kao obavezna ili preporučena.

  Obavezna vakcinacija upravo se pominje u izmenama Zakona o kojem će se sutra raspravljati u Skupštini, a u koji je Blic imao uvid.

  „U slučaju pojave epidemije zarazne bolesti koje su utvrđene zakonom ili druge zarazne bolesti, može se odrediti i preporučena ili obavezna vanredna imunizacija protiv te zarazne bolesti za sva lica, odnosno za određene kategorije lica, ako se utvrdi opasnost od prenošenja te zarazne bolesti, kao i u slučaju unošenja u zemlju određene zarazne bolesti, u skladu sa planovima za odstranjivanje i održavanje statusa iskorenjivanja određenih zaraznih bolesti“, navodi se u zakonu.

  U dosadašnjem kalendaru imunizacije obavezna vakcinacija bila je predviđena za lica u posebnom riziku od bolesti: hepatitisa B, gripa, meningokokne bolesti, oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije i hemofilusom influence B, varičele, infekcije izazvane respiratornim sincicijalnim virusom.

  U izmenama Zakona, uz pomenute, navode se i „ostale zarazne bolesti“, a upravo je među ostale zarazne bolesti u novim izmenama zakona svrstan i kovid 19, i to kao zarazna bolest koja se prenosi vazduhom. Time je praktično je poseban akt ministra za obaveznu imunizaciju predviđen i za ovaj virus.

  Kazne za one koji neće da se vakcinišu

  Zakon takođe propisuje i kazne za one koji odbijaju obaveznu imunizaciju, a i o tome je doktorka Jovanović govorila.

  „Prema članu 85 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđena je novčana kazna u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara za fizičko lice ako odbije obaveznu imunizaciju lica određenog uzrasta, kao i za fizičko lice koje ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama koje donose nadležni organi u skladu sa ovim zakonom, a kojima se određuju mere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, što bi verovatno bio slučaj kada je u pitanju obavezna vanredna imunizacija na osnovu naredbe Ministra zdravlja“, objašnjava doktorka Jovanović.

  Šira ovlašćenja ministra

  Prema izmena novog Zakona, ministar zdravlja ima šira ovlašćenja i mogućnost donošenja određenih mera.

  Ministar na osnovu predloga Komisije i Zavoda može narediti:

  a) zabranu okupljanja na javnim mestima

  b) ograničenje kretanja stanovništva u području zahvaćenom vanrednom situacijom;

  v) zabranu ili ograničenje putovanja;

  g) zabranu ili ograničenje prometa pojedinih vrsta robe i proizvoda;

  d) vanrednu vakcinaciju;

  đ) mere lične zaštite od infekcije.

  Radi sprečavanja unošenja zaraznih bolesti u zemlju, suzbijanja i sprečavanja njihovog prenošenja u druge zemlje, ministar na predlog Komisije i Zavoda može narediti mere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, i to:

  1) zabranu putovanja u zemlju u kojoj vlada epidemija zarazne bolesti;

  2) zabranu kretanja stanovništva, odnosno ograničenje kretanja stanovništva u području zahvaćenom određenom zaraznom bolešću, odnosno epidemijom te zarazne bolesti;

  3) zabranu ili ograničenje prometa pojedinih vrsta robe i proizvoda;

  4) obavezno učešće zdravstvenih ustanova, drugih oblika obavljanja zdravstvene delatnosti, drugih pravnih lica, preduzetnika i građana u suzbijanju zarazne bolesti i korišćenju određenih objekata, opreme i prevoznih sredstava radi suzbijanja zaraznih bolesti;

  5) Obavezan lekarski pregled, laboratorijsko ispitivanje ili podnošenje izveštaja o laboratorijskom ispitivanju prilikom ulaska u zemlju iz određenih zemalja.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  kažnjavanje, virus korona, kovid 19, pandemija, Ministarstvo zdravlja Srbije, vakcinacija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga