22:18 24 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  2333467
  Pratite nas

  Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, kojim je, između ostalog, omogućena i obavezna vakcinacija i kažnjavanje onih koji ne nose maske tamo gde je propisano.

  Zakon će stupiti na snagu kada bude objavljen u „Službenom glasniku“, a po odluci poslanika zakon može stupiti u kraćem roku od 8 dana od objavljivanja ukoliko to bude potrebno.

  Izmenama Zakona predviđeno je, pored ostalog, da se zbog epidemije može odrediti preporučena ili obavezna vanredna vakcinacija protiv zarazne bolesti i to za sve ili za određene kategorije stanovništva.

  Izmene ovog Zakona bile su iznuđene problemima u sankcionisanju onih koji krše protivepidemijske mere u vreme epidemije virusa korona.

  Vanredna vakcinacija, koja može biti preporučena ili obavezna, naređuje se aktom ministra zdravlja, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije i uz saglasnost Republičke stručne komisije za zarazne bolesti.

  Zakon propisuje i kazne za one koji bi odbili obaveznu imunizaciju u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara za fizičko lice.

  Nošenje zaštitnih maski tamo gde je propisano kontrolisaće sanitarna inspekcija, komunalna inspekcija i komunalna milicija.

  Pored kazne za fizičko lice u visini od 5.000 dinara, propisane su i kazne za pravne subjekte i odgovorne osobe, od 30.000 do 300.000 dinara.

  Tako će, prema novom Zakonu, svi koji su do sada i pored toga što su pozitivni na SARS-KoV-2, ali bez simptoma ili sa lakom kliničkom slikom bolesti i slobodno šetali, morati u kućnu izolaciju ukoliko nisu za hospitalizaciju.

  U kućni karantin od 14 dana ići će svi koji su bili ili za koje postoji sumnja da su bili u kontaktu sa zaraženim. Te mere donosi infektolog ili drugi lekar, a u oba slučaja na osnovu tog rešenja može da se otvori bolovanje.

  Izmenama Zakona predviđeno je, takođe, da resorni ministar može da donese odluku o ograničavanju slobode kretanja u svim ustanovama kolektivnog smeštaja, a za kontrolu ove mere biće zadužena sanitarna inspekcija.

  Prema izmena novog Zakona, ministar zdravlja ima šira ovlašćenja i mogućnost donošenja određenih mera.

  Ministar na osnovu predloga Komisije i Zavoda može narediti:

  1. zabranu okupljanja na javnim mestima;
  2. ograničenje kretanja stanovništva u području zahvaćenom vanrednom situacijom;
  3. zabranu ili ograničenje putovanja u zemlju u kojoj vlada epidemija zarazne bolesti;
  4. zabranu ili ograničenje prometa pojedinih vrsta robe i proizvoda;
  5. vanrednu vakcinaciju;
  6. mere lične zaštite od infekcije.
  7. obavezan lekarski pregled, laboratorijsko ispitivanje ili podnošenje izveštaja o laboratorijskom ispitivanju prilikom ulaska u zemlju iz određenih zemalja.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  virus korona, vakcinacija, Skupština Srbije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga