19:57 04 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 240
  Pratite nas

  Srbija i RS potpisale su u Banjaluci zajedničku izjavu u cilju realizacije projekta HES „Gornja Drina“, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je poručila da će se u 2021. godini u punom intenzitetu videti kako izgleda kada Srbija i RS zajedno rade.

  Izjavu su potpisali premijerka Brnabić i predsednik Vlade RS Radovan Višković.

  Brnabićeva je istakla da će Srbija i RS imati dva velika strateška projekta, jedan je hidroelektrana „Buk Bijela“, koji je samo prva faza većeg projekta koji će u narednim godinama uključivati i hidroelektranu Foča i hidroelektranu Paunci ukupne investicije od oko 520 miliona evra, a drugi je aerodrom Trebinje.

  Ona je istakla da su rebalansom budžeta za 2020. godinu opredeljena sredstva za aerodrom Trebinje u iznosu od 30 miliona evra za eksproprijaciju zemljišta i pripremne radove, a da će Vlada Srbije predložili da se u budžetu za 2021. godinu opredeli oko 51 milion evra za dalju izgradnju.

  „Cilj je da završimo 2022. godine i da tada imamo letove“, rekla je srpska premijerka.

  Ona je napomenula da će iduća godina biti kruna saradnje sa RS od 2014. godine i poručila da će Srbija ostati posvećena specijalnim vezama sa RS.

  Najavila je i novu zajedničku sednicu Vlade Srbije i RS kada se situacija sa korona virusom bude poboljšala.

  Govoreći o hidroelektrani „Buk Bijela“, premijer RS Višković je naveo da danas potpisana izjava predstavlja korak do realizacije projekta i da ga zajedno realizuju EPS i Elektroprivreda RS.

  Višković kaže da je rok za izgradnju šest godina i da je ukupna snaga centrala 180 megavata.

  „RS u ovom momentu ide sa 49 odsto, Srbija sa 51 odsto“, rekao je Višković i zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i premijerki Ani Brnabić, srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i predsednici RS Željki Cvijanović na istrajavanju da se projekat realizuje.

  On je istakao da će građani imati izuzetno značajnu i veliku korist od projekta, navodeći da se radi o zelenoj energiji koji će i Srbiji i RS omogućiti ekonomski rast.

  „Mnogi su osporavali ovaj projekat, nisu verovali, ali danas šaljemo poruku da nisu u pravu i da je RS zajedno sa Srbijom spremna da gradi velike infrastrukturne projekte“, poručio je Višković, prenosi Tanjug.

  Ukazao je da će 2021. godina biti posebno značajna za izgradnju velikih infrastrukturnih projekata Srbije i RS.

  „Veoma brzo ćemo krenuti u izgradnju dela autoputa od Rače prema Bijeljini, tu je HES Gornja Drina, kao i aerodrom Trebinje. To su veoma značajni projekti“, istakao je Višković.

  Tagovi:
  Srbija, Republika Srpska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga