18:14 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 860
  Pratite nas

  Patrijarh srpski Irinej bio je 45. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve, sa titulom Arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko – karlovačkog.

  Rođen je u Vidovi, selu u blizini Čačka, 1930. godine. Njegovo svetovno ime je bilo Miroslav Gavrilović. U rodnom mestu je pohađao osnovnu školu, a gimnaziju je završio u Čačku. Bogosloviju, koju je učio u Prizrenu, je završio 1951. godine. Zatim je otišao u Beograd, gde je stekao fakultetsku diplomu na Bogoslovskom fakultetu.

  Irineja se zamonašio 1959. godine. Primio je monaški čin od patrijarha srpskog Germana u manastiru Rakovici. Te iste godine, u crkvi Ružica ispod Kalemegdana, je rukopoložen u jerođakona i jeromonaha.

  Profesor prizrenske bogoslovije i upravnik Monaške škole u Ostrogu

  Do 1968. godine je radio na mestu profesora Prizrenske bogoslovije i za to vreme je upućen na postdiplomske studije u Atini. Jedno vreme je bio upravnik Monaške škole u Ostrogu. U periodu od 1971. do 1974. godine je ponovo bio profesor Prizrenske bogoslovije, kao i njen rektor. Dobro je upoznao teške uslove života stanovništva Kosova i Metohije. Godine 1974. je postavljen za vikara patrijarha Germana (vikarni episkop moravički). Naredne godine, Sveti arhijerejski sabor ga je izabrao za episkopa niškog. Ustoličen je u Sabornoj crkvi u Nišu. Isto tako, u nekoliko navrata je bio u članstvu Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve.

  Obnavljao i podizao crkve i manastire

  Pune 34 godine je proveo na čelu niške eparhije. Zauzeo se po pitanju podizanja novih hramova na području Niša. Godine 1987. počela je izgradnja novog hilandarskog metoha, jer je stari koji se nalazio preko puta Saborne crkve srušen 1947. godine. Na padinama Delijskog visa izgrađen je hram posvećen Svetom Savi prvom arhiepiskopu srpskom i ocu nacije srpske. Crkva Sv. Save je u mnogome inspirisana hilandarskim hramom.

  Godine 1997. postavljen je kamen temeljac za novu crkvu koja je počela da se gradi na novom niškom groblju i biće posvećena vozdviženju časnog krsta. Na Lazarevu subotu (Vrbica) 3. aprila 1999. godine, u novom niškom bulevarskom naselju, u parku na trgu Svetih Konstantina i Jelene pored škole Sveti Sava, izvršeno je postavljenje i osvećenje temelja nove crkve. Crkva je posvećena Sv. caru Konstantinu i njegovoj majci carici Jeleni (što je ujedno i niška gradska slava).

  I po drugim delovima eparhije niške vidljiva je velika građevinska aktivnost, kako na izgradnji novih, tako i na obnovi postojećih hramova i manastira. Momentalno se diže približno 40 hramova na teritoriji niške eparhije. Približno ovom broju je i broj crkava koje se obnavljaju.

  Godine 1998. je prvi put posle 50 godina za hramovsku slavu niške Saborne crkve, Duhove, obnovljena je velika litija ulicama Niša.

  Irinej je za patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran 22. januara 2010. godine posle četiri glasačka kruga i nasumičnim biranjem jedne od tri cedulje sa imenima kandidata za izbor patrijarha u najužem izboru.

  Ustoličen je 23. januara u beogradskoj Sabornoj crkvi, a 3. oktobra iste godine i u Pećkoj patrijaršiji.

  Tagovi:
  Patrijarh srpski Irinej
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga