19:27 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 160
  Pratite nas

  Starešina podvorja Ruske pravoslavne crkve u Srbiji otac Vitalije Tarasjev kaže za Sputnjik da je upokojenje patrijarha srpskog Irineja tužna vest za celokupnu Rusku pravoslavnu crkvu. Osećamo veliki gubitak, kao da nam je otišao najmiliji i najrođeniji, tako osećaju vernici RPC, kaže otac Vitalije.

  Ističući da je tužno ovo jutro u Beogradu, starešina Podvorja RPC naglašava da je patrijarh srpski Irinej u prvoslavnom svetu važio za uvaženog poglavara i da je njegov stav umnogome pomogao da pravoslavna crkva u celini sačuva svoje lice.

  Otac Vitalije podseća i da su Ruska i Srpska crkva u vreme patrijarha Irineja radile na završetku radova na Hramu Svetkog save na Vračaru, zavetnom hramu srpskog naroda.

  „U tom velikom poduhvatu je učestvovala RPC, ruski umetnici i ruska država sa predsednikom Putinom. Ima još jedan molitveni događaj koji nas vezuje za Njegovu svetost patrijarha srpskog Irineja a to je 2018.godina i 100-godišnjica smrti, odnosno ubistva cara mučenika Nikolaja II.

  Te godine Beograd je bio jedini grad van teritorije Rusije u kom je taj događaj obeležen litijom“, navodi sveštenik.

  Kako ističe, u Beogradu je po blagoslovu patrijarha srpskog Irineja bila organizovana litija posle svete liturgije koja je išla od ruske crkve do spomenika caru Nikolaju u centru Beograda, a ispred spomenika Njegova svetost odslužio je moleban caru mučeniku Nikolaju.

  „Taj događaj će zauvek ostati u srcima svih ruskih vernika i celokupne RPC“, dodaje otac Vitalije.

  On podseća da je patrijarh Irinej često služio svete liturgije i u Svetotroičkom hramu Podvorja RPC u Beogradu.

  „Mi smo mu zahvalni na njegovoj molitvi i podršci kojoj je pružao našoj crkvenoj zajednici u Beogradu. Prilikom svakog bogosluženja mi smo se zajedno sa patrijarhom Irinejom prisećali i naše braće i sestara sa Kosovu i Metohiji i uvek je u našem Hramu prilikom bogosluženja bila uzdignuta i molitva za spas srpskog naroda na KiM“, navodi otac Vitalije Tarasjev.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  smrt, patrijarh Irinej, Vitalij Tarasjev
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga