21:17 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 1127
  Pratite nas

  U Srbiji će biti proglašena trodnevna žalost zbog smrti patrijarha Irineja, potvrđeno je Sputnjiku u Vladi Srbije.

  Vlada će za dane žalosti proglasiti današnji dan, subotu i nedelju.

  Zakonom je predviđeno da se dan žalosti može proglasiti u slučaju smrti ličnosti koja je imala visoke zasluge za zemlju, kao i povodom nekog tragičnog događaja, kad Vlada tako proceni.

  Organi i organizacije, kao i druga pravna lica koja ističu zastavu, dužna su da u vreme dana žalosti zastavu Srbije spuste na polovinu jarbola, odnosno koplja, uz odgovarajuće osvetljenje noću.

  Radiodifuzne organizacije za informisanje javnosti na teritoriji Republike Srbije, dužne su između ostalog da u svojim programima, na dan proglašenja dana žalosti umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti i usklade detaljnu programsku šemu u vreme dana žalosti.

  Zastava na pola koplja na Patrijaršiji
  © Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC
  Zastava na pola koplja na Patrijaršiji

  Novinsko-izdavačke organizacije koje izdaju dnevne novine dužne su da na dan žalosti svoje listove odštampaju u crnoj boji, navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju dana žalosti i proglašenju njegovog obeležavanja.

  U obrazovnim ustanovama dan žalosti obeležava se minutom ćutanja na prvom času nastave, a program nastave muzičkog obrazovanja prilagođava se danu žalosti.

  Muzeji, pozorišta, bioskopi, organizacije koje imaju muzičko-scenske programe, arhive i druge ustanove u oblasti kulture obavezni su da svoje programe prilagode danu žalosti.

  Za vreme dana žalosti je zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Patrijarh srpski Irinej, Dan žalosti
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga