08:22 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 09
  Pratite nas

  Jedna beba iz Kikinde, koja još nema ni godinu dana, zaražena je virusom korona, saopšteno je danas iz Dečijeg dispanzera Doma zdravlja. Ona je jedno od 20 dece u ovom gradu kod kojih je potvrđen virus kovid 19. Ostalih 16 su učenici osnovnih škola, kao i troje predškolaca.

  „Sva kovid pozitivna deca su na kućnom lečenju i u izolaciji. Njihovo stanje se svakodnevno prati. Školska deca koja su pozitivna uglavnom su ostali bez čula mirisa i ukusa, dok su mlađa deca, predškolci, imali i druge simptome, povišenu temperaturu i infekciju gornjih disajnih puteva“, objasnila je doktorka Vesna Tomin, načelnica Dečijeg i školskog dispanzera, prenose Novosti.

  Kako je saopštila dr Tomin, u novembru je u ova dva dispanzera pregledano 726 dece, od kojih je 39 testirano. Situacija je bila stabilna do početka novembra, a prvo obolelo dete registrovano je nakon testiranja 12. novembra.

  Kako je rekla dr Tomin, u savetovalištu je pregledano 336 mališana, a u zelenoj zoni, za pacijente koji nemaju simptome virusa korona, obavljeno je 1.333 dece, od čega 814 predškolaca i 519 školaraca. Prema redovnom kalendaru vakcinisano je 134 dece.

  „Ovo je doba godine kada je, inače, povećan broj pregleda deca. U oba dispanzera imamo i febrilnu ambulantu i zelenu zonu, za pacijente bez simptoma virusa korona“, rekla je dr Tomin.

  Pedijatri u Kikindi svakodnevno su dostupni pacijentima i roditeljima dece 24 sata, dispanzeri rade od sedam do 20 sati, a nakon toga lekari dežuraju na Dečijem odeljenju Opšte bolnice.

  Tagovi:
  Kikinda, beba, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga