02:09 09 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1435
  Pratite nas

  Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da se trenutno ne razmišlja o zatvaranju škola i da ima dovoljan broj nastavnika za neometano funkcionisanje nastave.

  „Tačno je da cifre rastu i kod dece i kod nastavnika, ali je važno zbog javnosti da se zna da taj procenat ne prelazi dva odsto od ukupnog broja dece u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, a isti procenat je otprilike kada gledamo ukupan broj prosvetnih radnika“, rekao je Ružić u intervjuu za „Blic“.

  Ružić je ukazao da su epidemiološka ispitivanja pokazala da su se učenici u najvećoj meri inficirali u porodičnim i drugim kontaktima, ne toliko u školi, što govori o, kako je istakao, disciplinovanim učenicima i prosvetnim radnicima.

  „Ne postoji razmišljanje o zatvaranju škola. Ukoliko epidemiološka situacija bude drastično promenjena i u skladu sa propisanim protokolima takva da je potrebno promeniti model vaspitno-obrazovnog procesa, moguće je onda da se na kriznom štabu bude razmatrala ideja o prelasku na onlajn nastavu. Svakako smo spremni za reakciju na dnevnom nivou, što i činimo“, rekao je ministar prosvete.

  Govoreći o predlozima za produženje zimskog raspusta, Ružić je precizirao da je tu zapravo u pitanju predlog da se zimski raspust pomeri, obzirom da su raspusti u AP Vojvodini i ostatku Srbije različiti.

  „I o tome se razmatra na sednicama Kriznog štaba. Ukoliko se odlučimo za to, imamo sve uslove da učenici završe školsku godinu, pri čemu je sistem nastave na daljinu sigurna osnova u svakom nepovoljnom epidemiološkom periodu“, naveo je Ružić.

  Ministar prosvete je dodao da školske uprave koordiniraju sa lokalnim kriznim štabovima i da se spram toga donose i određene mere u posebnim pojedinačnim slučajevima.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  nastava, škole, virus korona, Branko Ružić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga