15:25 26 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 216
  Pratite nas

  Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik oprostio se danas nad odrom patrijarha Irineja poručivši da je on imao snagu i moć da sabere Srbe gde god oni živeli.

  Okupljeni i danas, dodao je, ispunjavamo svešteničku želju patrijarha da se okupimo i budemo zajedno.

  „Danas nas je sabrao njegov odlazak, a do sada su nas sabirali njegovi dolasci“, rekao je Dodik.

  Prisećajući se njegovih dolazaka u Banjaluku, Dodik se prisetio i njegovih reči da je za Republiku Srpsku i Srbiju najvažnije jedinstvo, vera u Boga, ljubav prema Otadžbini i čoveku.

  Istakao je da u poslednjih 11 godina u Republici Srpskoj nije bilo veselja ni tuge, a da patrijarh nije bio prisutan, bez obzira na njegove obaveze.

  „Bio je pastir svih nas. Bio je neobično običan i skroman čovek, čovek blagih reči i čvrstih dela“, poručio je Dodik.

  Istoričari će, kazao je Dodik, svedočiti jednog dana da je patrijarh upravljao Srpskom crkvom u kompleksnom, složenom i zahtevnom vremenu.

  Patrijarh je Crkvu izvodio na sigurno bez buke, živeo je tiho, rekao je Dodik i dodao da je to bio samo paravan iza kojeg se krio čovek koji nikada nije ustuknuo.

  Ukazujući da je bio cenjen u celom pravoslavnom svetu, Dodik je istakao da je patrijarh vodio računa da, kako je rekao, naša crkva ne bude „kamen spoticanja“, već akter pomirenja.

  Dodao je da i Hram Svetog Save završen njegovom zaslugom nakon jednog veka, ali se on time nije hvalio, jer je to bio samo jedano od hramova u čijoj gradnji je učestvovao.

  „Njegov odlazak dolazi u izuzetno teškom trenutku za našu Crkvu, dok se nismo oporavili od odlaska episkopa Milutina i mitropolita Amfilohija. Godine će proći dok se takav gubitak nadomesti“, rekao je.

  Dodik je rekao i da je Srpska crkva naučila na iskušenja i nije joj bilo lako i izrazio nadu da će arhijereji „upraviti kormila naše crkve u pravom smeru“.

  Istakao je i da patrijarh nije bio samo prijatelj Republike Srpske, već i njegov lični koji je svedočio nekim od najlepših trenutaka u njegovoj porodici, pa je zato, rekao, Irinejev odlazak, za njega lično veliki gubitak, prenosi Tanjug.

  Tagovi:
  patrijarh Irinej, sahrana, Milorad Dodik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga