13:55 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 131
  Pratite nas

  Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je da je smrt srpskog patrijarha Irineja veliki gubitak i za Srbiju i za ceo pravoslavni svet.

  Bocan-Harčenko je u saopštenju za javnost istakao da su „ljubav patrijarha koju je iskazivao prema ljudima, najveći intelekt, mudrost, pronicljivost, ozarivali svakog ko je imao sreće da razgovara sa njim“.

  „Nerazdeljivu pažnju je poklanjao dešavanjima u srpskom kraju Kosovo i Metohija i u Republici Srpskoj, njegov savet je uvek pomagao u radu na tim pravcima. Vodio je brigu o pravoslavnom stanovništvu Balkana, podržavajući i učvršćujući pastirsku ulogu Srpske pravoslavne crkve. Sve snage je posvećivao zaštiti verskih kanona, sprečavajući napade na jedinstvo pravoslavlja“, rekao je ruski ambasador.

  Životno delo patrijarha Irineja bio je „završetak unutrašnjih radova u blagolepnom Hramu svetog Save u Beogradu“, rekao je Bocan-Harčenko i dodao da mu je drago da Rusija u tome pomaže.

  „Siguran sam da će zaveti patrijarha Irineja i njegovo samopregorno služenje zauvek biti za nas izvor svetlosti, nadahnjujući na nove blage poduhvate“, istakao je ruski ambasador.

  Naveo je da je njegovu smrt doživeo i kao ličnu tragediju, jer je patrijarha Irineja smatrao svojim duhovnim ocem.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  patrijarh Irinej, Aleksandar Bocan-Harčenko
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga