13:13 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 2391
  Pratite nas

  Od danas pa u narednih 10 dana na snazi će biti nove mere Vlade Srbije, donete radi sprečavanja širenja virusa korona.

  Pored aktuelnih, koje se pre svega odnose na obavezno nošenje zaštitne maske i fizičke distance, uvedene su i nove mere koje će promeniti svakodnevni način života.

  Ovo su svi detalji mera i promene koje nas očekuju danas od 18 sati:

  1. Kraće radno vreme

  Mera podrazumeva skraćenje radnog vremena do 18 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima. Takođe, do 18 sati će raditi i pozorišta, bioskopi i druge ustanove kulture, kao priređivači posebnih i klasičnih igara na sreću.

  Šta nastavlja da radi do 21 sat

  • Prodavnice i drugi maloprodajni trgovinski objekti radiće do 21 sat.
  • Sve radnje koje se ne nalaze u tržnim centrima, poput butika u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici ili frizera u naselju, ali i mnogobrojnih zanatlija, moći će da rade, kao i po prethodnoj odluci, do 21 sat, rekao je za Blic gradski sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinacije odnosa sa građanima Darko Glavaš.
  • Najduže do 21 sat, moći će da rade pošte i banke, osim onih smeštenih u tržnim centrima.
  • NEOGRANIČENO: Apoteke, benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva i ugostiteljski i drugi objekati koji vrše dostavu hrane, mogu da rade bez ograničenja.

  2. Obavezna zaštita

  Obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti – takođe je mera.
  Nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru je nešto što se ne menja tokom trajanja cele epidemije, međutim sve se češće govorilo i o maskama na otvorenom.

  3. Zabrana okupljanja više od 5 osoba

  Zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od pet osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta minimum četiri metra kvadratnih po osobi

  4. Rad od kuće

  Iako se ranije o ovome malo govorilo, jedna od novih mera je omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

  5. Pojačana kontrola u prevozu

  Stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila – tačno tako glasi još jedna nova mera.

  Kako je gradski prevoz jedno od glavnih mesta prenošenja virusa nadležni su stalno, pored nošenja maske, apelovali i na kontrolu sprovođenja ove mere.

  6. I ostale mere pod dodatnom kontrolom

  Pored gradskog prevoza, kontrola će biti pojačana i u slučaju kućne izolacije, kućnog karantina odnosno samoizolacije, kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

  Kućna izolacija se propisuje kao protivepidemijska mera izdvajanja inficiranih osoba bez simptoma ili sa simptomima bolesti koja ne zahteva lečenje u bolnici.

  7. Promene i u obrazovnim ustanovama

  Školska nastava mogla bi, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, takođe u narednim danima mogla da pretrpi određene izmene. Ono što je sigurno jeste da potpuno obustave neće biti, već će se nastava obavljati na daljinu odnosno onlajn, a ukoliko bude usvojena mera o selektivnom prelasku na onlajn ona će biti oročena na 10 ili 15 dana.

  Tagovi:
  koronavirus, mere
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga