22:40 25 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  613629
  Pratite nas

  Protiv trista direktora osnovnih i srednjih škola u Beogradu podneta je krivična prijava zbog toga što su uslovljavali decu i nastavnike da nose maske.

  Prema pisanju beogradskih medija, prijavu je podneo Sindikat zaposlenih u policiji.

  Vest o podnošenju prijave prenela je medijima najpre Vesna Vojvodić Mitrović iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" u autorskom tekstu koji je preneo Blic.

  Ona navodi da je reč o "hitroj reakciji javnog tužioca, na tužbu koju je podneo predsednik policijskog sindikata protiv direktora svih beogradskih škola".

  Vesna Vojvodić Mitrović u tekstu pod naslovom "U jurišu na apsurd…" navodi da je hitra reakcija tužioca "poslednji u nizu slučajeva koji paradigmatski slikaju neuravnotežen odnos državnog aparata prema obrazovnom sistemu".

  Direktor Zemunske gimnazije u Beogradu Miloš Bjelanović kaže da je šokiran nakon što je protiv njega i još oko 300 direktora osnovnih i srednjih škola u Beogradu podignuta krivična prijava.

  "Ja sam i danas u šoku. Da radite nešto po zakonu, apsolutno primenjujući sve predložene mere, da učinite sve kako biste zaštitili živote i učenika i zaposlenih i nakon toga dobijete krivičnu prijavu...", rekao je Bjelanović za RTS.

  Za sada su izjave dali direktori škola iz Zemuna i sa Savskog venca, navodi javni servis.

  "Kad smo čuli da su zemunska policija i ona sa Savskog venca počele da postupaju, pozvao sam moje prijatelje na Voždovcu i na Novom Beogradu, gde još nije krenulo, ali očekujemo da krene. Odmah smo reagovali, u toku jednog dana, zatražili smo i dobili prijem kod našeg ministra", navodi Dejan Nedić, predsednik Društva direktora Srbije, prenosi B92.

  Na pitanje Trećem tužilaštvu kako je došlo do ove paradoksalne situacije i da li je Tužilaštvo moglo da odbaci krivičnu prijavu kao neosnovanu, budući da direktori samo poštuju Zakon o zaštiti stanovništva protiv zaraznih bolesti, u Tužilaštvu navode da najpre moraju da prouče predmet kako bi dali adekvatan odgovor.

  Direktori najavljuju kontraprijave

  Predsednik Društva direktora škola Srbije i direktor Druge ekonomske škole u Beogradu Dejan Nedić kaže za Tanjug da su direktori škola umesto pohvala za dobro obavljen posao i sprovođenje protivepidemijskih mera, dobili krivične prijave.

  On je najavio kontraprijave protiv predsednika Sindikata zaposlenih u policiji.

  "Pozive od policije za sada Zemun i Savski venac. Ja sam na Voždovcu moji nisu još dobili. Sada ćemo videti da li će i dalje to se nastaviti. Naš je cilj da idemo na Krizni štab da reagujemo ili on (Ružić) kao naš ministar da reaguje. Dejstvovali smo i nećemo dozvoliti sramotu. Umesto da nas hvale jer smo sve odradili, mi doživljavamo sramotu", rekao je on.

  U toku je sastanak direktora sa ministrom prosvete Brankom Ružićem.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga