16:57 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 1137
  Pratite nas

  Sednica Kirznog štaba, na kojoj će se razmatrati aktuelna epidemiološka situacija, biće održana danas u 12.00 sati, potvrđeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

   

  U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 6.179 novih slučajeva korona virusa od 15.508 testiranih.

  U poslednja 24 sata preminulo je 65 osoba, a trenutno je hospitalizovano 7.256 pacijenata, dok je na respiratorima njih 252.

  Premijerka Ana Brnabić rekla je u subotu da će početkom nedelje biti održana sednica Kriznog štaba, a upitana da li će biti uvedene dodatne mere protiv širenja korona virusa pred novogodišnje praznike, rekla je da se svaki dan o tome razmišlja i da se podaci prate na svaka dva sata.

  "Naši ljudi će da se vraćaju, pratićemo epidemiološku situaciju u svim zemljama i uvodićemo mere ako to bude potrebno. Pratimo svaki dan i razmišljamo o dodatnim novim merama", istakla je Brnabić.

  Od danas za starije osnovce i srednjoškolce nastava onlajn

  Stariji osnovci od petog do osmog razreda i srednjoškolci, od danas će nastavu pratiti onlajn, dok mlađi osnovci, od prvog do četvrtog razreda, nastavljaju da idu u školu.

  Odlukom Vlade Srbije, na preporuku Kriznog štaba, nastava na daljinu za starije osnovce i srednjoškolce će se primenjivati do početka zimskog raspusta 21. decembra.

  Ministarstvo prosvete otklonilo je dileme kako će se učenici ocenjivati u dopisu koje je uputilo svim školama, i u kome navodi da će i ocenjivanje biti na daljinu.

  "Posebnu pažnju treba posvetiti napredovanju učenika u skladu sa principima formativnog ocenjivanja, o čemu su škole dobile uputstva u prethodnom periodu, a koje je potrebno primenjivati i u ovim okolnostima", navodi se u dopisu direktorima škola.

  Navode da nastavnici treba da insistiraju na bitnim sadržajima, tj. na sadržajima koji su ključni za ostvarivanje ishoda obaveznog predmeta, izbornog programa i slobodne nastavne aktivnosti.

  "Ocene koje su učenici dobili u toku neposrednog obrazovno-vaspitnog rada od početka ove školske godine i podaci o napredovanju učenika i ocene koje će učenici dobiti u periodu do završetka prvog polugodišta omogućiće izvođenje zaključne ocene", navode iz ministarstva prosvete.

  Nastavnik ima autonomiju da planira ocenjivanje i da odlučuje da li se pismeni zadaci, planirani u narednom periodu, mogu realizovati putem nastave na daljinu.

  Ukoliko to nije moguće pismene zadatke mogu realizovati i u drugom polugodištu, ali da se vodi računa o ravnomernom rasporedu u odnosu na druge pismene i kontrolne zadatke.

  Ukoliko je učenik nezadovoljan predlogom zaključne ocene na kraju polugodišta može se za njega organizovati odgovaranje u školi uz poštovanje svih epidemioloških mera.

  Učenik koji nema potreban broj ocena za utvrđivanje zaključne ocene iz opravdanih razloga (bolest, izolacija), može ostati neocenjen.

  Tim učenicima, navode u ministarstva, potrebno je posebno planirati dodatnu podršku u drugom polugodištu.

  Pročitajte još:

   

   

  Tagovi:
  koronavirus, mere, krizni štab
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga