16:12 06 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 150
  Pratite nas

  Ambasada Islamske Republike Iran u Beogradu oštro je osudila ubistvo naučnika Mohsen Fahrizade i navela da iza atentata stoji cionistička vlada, kao i da IRan zadržava pravo da počinioce kazni.

   

  U saopštenju za javnost koje je Ambasada poslala navodi se da je Fahrizade šehid Mohsen Fahrizade je bio zvaničnik Vlade Islamske Republike Iran i jedan od istaknutih naučnika.

  „Među zaslugama dr Mohsena Fahrizadea je vođenje i upravljanje razvojem seta za otkrivanje virusa kovida 19 i njegovi napori u borbi protiv širenja virusa“, piše u saopštenju i dodaje se:

  „Njegovo ubistvo predstavlja jasno kršenje međunarodnog prava, Povelje UN i dobro poznatih zakona i normi. Zajedno sa njim, tokom ovog atentata su ranjeni i mučenički ubijeni i drugi državljani Islamske Republike Iran, što je čin protiv ljudskih prava i kršenje prava na život.“

  „Cionistički režim sprovodi državni terorizam“

  Dalje se u izjavi optužuje aktuelni režim za ubistvo naučnika, kao akt državnog terorizma.

  „Postoje dokazi da je cionistički režim umešan u njegovo kukavičko ubistvo. Svaka zakonska odgovornost za ovaj atentat pada na ovaj režim i njegove moguće saveznike. Ovo ubistvo je jedno u seriji atentata koje je ovaj režim izveo u Iranu i regionu, i jasan je primer državnog terorizma“, piše u izjavi za javnost.

  Navodi se i da su „ove akcije su osmišljene da stvore potpunu krizu u regionu, krizu koja će imati značajne posledice za međunarodnu i regionalnu diplomatiju.“

  Poziv borcima za ljudska prava

  Iz Ambasade pozivaju sve zemlje, posebno one koje tvrde da brane ljudska prava i bore se protiv terorizma, „pokažu adekvatnu reakciju na ovaj teroristički akt.“

  „Ovaj atentat pokazuje da neprijatelji diplomatije doživljavaju retke dane i da nameravaju da stvaranjem nemira i haosa u regionu ugroze svetski mir i bezbednost“, stoji u saopštenju.

  Navode da je „ideja da instrument terora može sprečiti Iran da se krene u pravcu znanja i naučnog napretka je pogrešna procena. Napori da se napreduje u svim oblastima nauke nastaviće se žustro i brzo“.

  Iran će kazniti počinioce

  I na kraju se navodi da Iran ima pravo da odgovori na ovaj zločin i kazni njegove počinioce.

  „Islamska Republika Iran, svesna zavera neprijatelja mira, stabilnosti i bezbednosti u regionu i svetu, zadržava pravo da odgovori na ovaj zločin i kazni njegove počinioce i nalogodavce. Islamska Republika Iran, takođe, poziva međunarodnu zajednicu, posebno zvaničnike Evropske unije i zvaničnike evropskih prestonica da prekinu svoje dvostruke standarde i da osude i na transparentan način postupaju prema ovom državnom terorističkom aktu“, stoji u saopštenju.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  naučnik, ubistvo, saopštenje, Iran, ambasada
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga