18:02 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  0 140
  Pratite nas

  Ruski mirovnjaci se nadaju da će uz njihovo učešće u narednih nekoliko nedelja biti završena popravka dve bolnice u nepriznatom Nagorno-Karabahu, izjavio je za Sputnjik načelnik Centra za medicinsku podršku Centra za mirovne operacije Rusije potpukovnik Jegor Demidovič.

  „Bolnica u rejonu Martuni biće obnovljena u roku od dve nedelje. Tamo su uglavnom oštećena stakla. Upravo je započet remont u bolnici u Martakertu. Tamo su stakla više polomljena, sama zgrada bolnice nije oštećena. Noseće konstrukcije nisu oštećene, problem je takođe u staklu. Tamo je pogođeno područje malo veće, pa će nam trebati tri nedelje“, objasnio je Demidovič.

  Kako je rekao, nema problema sa isporukom materijala i drugih sredstava neophodnih za popravku bolnica u Karabahu.

  „Ima dovoljno specijalista i tehnike. Takođe se vrlo dobro razumemo sa lokalnim vlastima“, dodao je Demidovič.

  Takođe je naveo da ruske mirovne snage aktivno sarađuju sa Međunarodnim Crvenim krstom i planiraju sa njim zajednički projekat za opremanje sala za hitne slučajeve.

  Deficit lekara

  Nagorno-Karabah se nakon nedavnog oružanog sukoba suočava sa nedostatkom osoblja u oblasti medicinskih usluga, primetio je Demidovič.

  „Nažalost, mnogo lekara otišlo je odavde tokom borbenih dejstava i još uvek se nisu svi vratili. Istovremeno su dolazili specijalci iz Jerevana i vršili operacije. Ali, ratna dejstva su se završila – i oni su otišli. Zbog toga je i dalje deficit kadrova – u nekim regionima više, u nekima manje“, rekao je Demidovič.

  Na pitanje da li ruski vojni lekari imaju poteškoća u pružanju pomoći stanovništvu Karabaha zbog jezičke barijere, odgovorio je da mirovnjacima u većini slučajeva pomažu lokalni zdravstveni radnici.

  On je istakao da su tokom proteklih nedelja ruski vojni lekari pregledali više od 300 stanovnika u osam naselja Karabaha i dodao da trenutno lekari rade samo u Askeranskom rejonu.

  Prema njegovim rečima, posle Askeranskog, ruski vojni lekari će najverovatnije nastaviti da pružaju pomoć stanovnicima Martuninskog rejona.

  Sukob u Karabahu

  Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. Dokument potpisan 10. novembra predstavlja četvrti pokušaj postizanja stabilne deeskalacije. Prethodna tri bila su neuspešna.  

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  mirovna misija, Nagorno Karabah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga