00:47 23 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  2452
  Pratite nas

  Sednica Kriznog štaba, na kojoj bi, prema najavama epidemiologa, trebalo da se donesu odluke o uslovima za ulazak u Srbiju u prazničnom periodu biće održana danas. Oko strožih mera poput uvođenja policijskog časa za Svetog Nikolu i Novu godinu još traje polemika i nema jedinstvenog stava.

  Epidemiolozi Branislav Tiodorović i Predrag Kon govorili su o mogućnosti uvođenja policijskog časa, dok zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da od ukidanja vanrednog stanja na sednicama Kriznog štaba niko nije predložio uvođenje policijskog časa. Naveo je i da bi predstavnici Beograda bili protiv takvog predloga.

  Član Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je juče da će morati da budu uvedene mere za državljane Srbije koji iz inostranstva dolaze u zemlju i to negativan pi-si-ar test, ne stariji od 48 sati, a oni koji ga nemaju, moraće u karantin 10 dana.

  Tiodorović je naveo i da je struka očekivala da će doći do smirivanja situacije, što se nije desilo, te da, iako možda postoji stagnacija, procena nije optimistička i da će ako se ovako nastavi Krizni štab morati da razmišlja o uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa.

  I epidemiolog Predrag Kon ističe da će na sednici Kriznog štaba svakako biti odlučeno o produženju mera koje već postoje i o eventualnom uvođenju novih.

  „Policijski čas kako za Novu godinu, tako i bilo kada, nije tema o kojoj se uopšte raspravljalo na kriznom štabu. Na sednici, koliko je nama iz Beograda poznato, raspravljaće se samo o uvođenju pi-si-ar testa za one koji dolaze iz inostranstva u Srbiju i da li postojeće mere koje važe do utorka treba produžiti ili ublažiti“, kaže međutim zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

  On navodi da uvođenje policijskog časa nikada niko nije predložio na sednicama kriznog štaba od ukidanja vanrednog stanja.

  „Da je takva mera bila predložena mogu unapred da kažem da bi predstavnici Beograda bili protiv. Beograd je poštujući mišljenje Gradskog zavoda za javno zdravlje već otkazao sve javne manifestacije koje su trebalo da se održe tokom novogodišnjih praznika. Treba sprovoditi postojeće mere dosledno i poštovati savete epidemiologa, odnosno nositi maske i držati socijalnu distancu. Moramo da čuvamo javno zdravlje, ali život ne može da stane“, kaže Vesić.

  On je pozvao sve građanke i građane Beograda da poštuju sve mere koje je usvojila Vlada i da tako čuvaju i sebe i druge.

  Sednica Kriznog štaba zakazana je za 15.30, prenosi Tanjug.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga