02:52 06 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 116
  Pratite nas

  Državni data centar u Kragujevcu, jedna od kapitalnih investicija vlade u tom gradu, svečano je danas otvoren u prisustvu premijerke Ane Brnabić.

  Investicija je vredna 30 miliona evra, a vlada je izgradnju Državnog data centra u Kragujevcu utvrdila kao projekat od značaja za Srbiju.

  Data centar trebalo bi da doprinese neometanom i pouzdanom radu usluga elektronske uprave, bezbednom čuvanju podataka iz registara, kao i razvoju budućih usluga.

  Na taj način biće unapređen rad javne uprave što će ubrzati procedure i pojednostaviti svakodnevni život građana i poslovanje privrede.

  Data centar, ukupne površine 14.000 kvadratnih metara, izgrađen je za nešto manje od godinu i po dana - kamen temeljac je položen 3. jula 2019. godine.

  U njemu će biti smeštena i prva državna platforma za veštačku inteligenciju koja će biti na raspolaganju državi, lokalnoj samoupravi, ali i univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startapima.

  Ugovori o komercijalnom korišćenju Data centra potpisani su sa više domaćih i inostranih kompanija, među kojima su Huavej i IBM.

  Tagovi:
  Ana Brnabić, investicije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga