22:11 10 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1847
  Pratite nas

  Prevaranti sakriveni iza lažnih znački policijskih službenika uznemirili su građane u Srbiji zbog filmske pljačke koju su izvršili upadom u stan na Zvezdari. Međutim, nisu građani Srbije jedini koji treba da strepe od lažnih policajaca, pošto su se paralelno sa ovim pojavili identični slučajevi gde su se u ulozi „lažnjaka“ našli Hrvati i Crnogorci.

  Javnost u Srbiji brujala je danima o drami koja se odigrala u beogradskom naselju Zvezdara kada su dvojica muškaraca upala u stan investitora Saše P. predstavljajući se kao policija.

  Čim su ušli u stan potegli su pištolje, pokazali falsifikovane službene isprave i povikali: „Lezi, policija!“, a zatim su Sašu P. i njegovu sestru vezali i maltretirali sve dok im nisu priznali gde drže 100.000 evra koja je Saša tog dana podigao u banci.

  „Građanima je teško da razlikuju pravu od lažne legitimacije i zbog toga mogu biti dovedeni u zabludu i postati žrtve različitih krivičnih dela. Zato će u cilju zaštite lične i imovinske sigurnosti građana pripadnici MUP-a i u narednom periodu, pojačano vršiti kontrolu, nadzor i oduzimanje legitimacija koje podsećaju na službene policijske“, kažu u MUP-u za Blic.

  Zbog učestalosti, u ovoj instituciji je u toku izmena propisa koji će podrazumevati sankcionisanje svih radnji u vezi sa neovlašćenim korišćenjem policijskih službenih značaka i legitimacija, kao i u vezi s korišćenjem značaka ili drugih obeležja i oznaka koje sadrže elemente vizuelnog identiteta policijskih službenih značaka i legitimacija.

  Gotovo identični slučajevi i u regionu

  Dvoje lažnih hrvatskih policajaca u utorak uhapšeno u Sarajevu nakon što su pokušali da prevare vlasnika jedne firme u Rajlovcu, koja se bavi uvozom i izvozom.

  Ušli su u prostorije kompanije predstavljajući se kao službena lica i iznenađenom vlasniku su ispričali da imaju operativna saznanja da njegova vozila, osim legalne robe, transportuju i drogu. Pravdali su se da su došli u Sarajevo kako bi onemogućili prevoz droge.

  Vlasniku kompanije je ova priča bila sumnjiva, pa je za svaki slučaj pozvao MUP Kantona Sarajevo da dođu i provere muškarce. Čuvši da je na vezi policija, ona prava, lažni hrvatski policajci su se dali u beg svojim automobilom.

  Posle kratke potere, policajci su sustigli i uhapsili K. D. (29) iz Imotskog u Republici Hrvatskoj i osobu koja se predstavila kao M. D. (38) iz Metkovića, takođe u Hrvatskoj.

  Međutim, ova bizarna prevara dobila je potpuno neverovatan obrt tokom istrage bosanskih kriminalaca.

  Utvrdili su da je M. D. iz Metkovića, kako se predstavio vlasniku i policiji, u stvari Dragan Gajić (33) iz Nikšića za kojim su Interpol Podgorica i Sud BiH raspisali međunarodne poternice.

  Dragan Gajić se već nekoliko godina nalazi na crvenoj poternici, a BiH ga potražuju zbog krijumčarenja droge. Uhapšen je 2012. godine u BiH kao pripadnik međunarodne kriminalne grupe i potpisao je sporazum sa Tužilaštvom BiH, prilikom čega je osuđen na tri godine zatvora.

  Dao se u beg nakon što je pušten na slobodu do početka izdržavanja kazne.

  Tagovi:
  prevara, krađa, lažni policajci
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga