11:11 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  46139
  Pratite nas

  Korisnici staračkih domova stariji od 70 godina prvi će primiti „Fajzer-Biontekovu“ vakcinu, čije su prve količine od 4.875 doza danas stigle u Srbiji.

  To je predviđeno planom koji je danas usvojio Nacionalni koorodinacioni tim za imunizaciju protiv kovida 19.

  Stariji od 75 godina su najosetljivija kategorija stanovništva, oni će prvi primiti vakcinu, tako je i u većini zemalja u Evropi“, rekao je za Tanjug državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek koji je direktor Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju.

  U drugoj tranši, koja se očekuje u januaru, biće vakcinisani zdravstveni radnici u kovid sistemu, a zatim i ostalo medicinsko osoblje.

  Đerlek kaže da se očekuje da u januaru stigne između 350.000 i 360.000 vakcina.

  „Ceo operativni plan će biti vrlo dinamičan i menjaćemo ga u zavisnosti od količina doza vakcina s kojima raspolažemo. Mi ćemo napraviti orijentacioni plan“, rekao je Đerlek i dodao da će se pratiti epidemiološka situacija i u skladu sa tim donositi odluke o planu vakcinacije.

  On je naveo da se očekuje da početkom sledeće nedelje počne vakcinacija nakon što, kako kaže, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije odobri i uslužnu dozvolu za „Fajzerovu“ vakcinu.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  vakcina, Fajzer/Biontek, Srbija, vakcinacija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga