14:29 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  72702
  Pratite nas

  „Moskva je čvrsto opredeljena za dalji razvoj međusobno korisnog strateškog partnerstva sa Beogradom, čiji su rezultati očigledni u svim sferama. Ali taj cilj ne uključuje i nikada neće uključivati kontraproduktivni zadatak veštačkog ograničavanja saradnje Srbije sa drugim zemljama“, kaže ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

  „Mi ne živimo po principu ‘udružiti se protiv nekoga’. Žalosno je da upravo taj zadatak bestidno postavlja za sebe Vašington“, naveo je Bocan-Harčenko, za „Novosti“, odgovarajući na ogoljene poruke Filipa Rikera, šefa Biroa za Evropu i Evroaziju američkog Stejt departmenta, da će Vašington „nastaviti da odvraća ruski i kineski uticaj u Srbiji“.

  Riker je rekao i da to uključuje stalno podsećanje srpskog rukovodstva da nijedan od tih odnosa ne pomaže dostizanju strateškog cilja Srbije za ulazak u Evropsku uniju, već da upravo utiču suprotno. Američki diplomata optužio je Moskvu da u Srbiji koristi kampanju dezinformacija kako bi odvratila javnost od simpatija koje gaji prema zapadnim idealima i ciljevima, a potkopava i demokratske institucije.

  „Ranije, u okviru ličnih sastanaka, Filip Riker - premda su se naši pristupi i tada ozbiljno razlikovali - trudio se da ostane pre svega diplomata. Zaprepašćuje lakoća sa kojom se sada gaze norme uzajamnog poštovanja i zdravog razuma“, poručio je ambasador Bocan-Harčenko.

  Tagovi:
  Aleksandar Bocan-Harčenko
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga