04:07 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  3412406
  Pratite nas

  Spomenik Večnoj vatri na Groblju oslobodiocima Beograda oskrnavili su nepoznati počionioci, ugasivši plamen koji su sredinom meseca na svečanoj ceremoniji upalili ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i srpski predsednik Aleksandar Vučić. Angažovanjem Ambasade Rusije i Grada Beograda do sredine dana uklonjene su posledice tog vandalskog čina.

  Spomenik su, u noći 30. decembra, nepoznati počinioci polili bojom i ugasili.

  Na spomenik su ostavili kutiju od boje s natpisom „Oslobodioci? Ne, nikada!“, a ispod toga precrtane srp i čekić.

  Tim povodom oglasila se ambasada Rusije u Beogradu koje je istakla da je duboko potresena tim varvarstvom.

   

  „Očigledan je ciničan pokušaj svrstavanja Srbije u niz onih evropskih zemalja u kojima je rat protiv monumenata antifašistima i prepisivanje istorije, na veliku žalost, dobio sistemski karakter“, navodi se u saopštenju Ambasade.

  Ambasada ne isključuje mogućnost „da su marginalni otpadnici, koji su počinili ovaj plašljiv zločin, delovali po spoljnom nalogu“.

  „Računalo se na to da se na taj način unese razdor u bratske odnose između naših naroda. Sigurni smo da to u Srbiji neće proći“, dodaje se.

  Ambasada je pozvala rukovodstvo Srbije, nadležne državne organe, vlasti prestonice, kao i SUBNOR da hitno reaguju.

  "Uvereni smo da će zajedničkim naporima spomenik biti narednih dana u potpunosti obnovljen. Računamo da će vandali biti zasluženo kažnjeni. Naš sveti dug je da poštujemo sećanja na junačke pretke koji su dali svoje živote za oslobođenje sveta od čovekomrzilačke ideologije nacizma. I dalje nameravamo da neprekidno branimo antifašističke vrednosti od bilo kojih nasrtaja i da posvećujemo prioritetnu pažnju vojno-memorijalnom i istraživačkom radu. Drago nam je da nas u tome svestrano podržava srpska javnost", zaključuje se u saopštenju Ambasade Rusije u Beogradu.

  Pročitajte još: 

  Tagovi:
  vandali, Srbija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga