05:51 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 63
  Pratite nas

  Preminuo je ugledni britanski diplomata Brajan Urkhart u 101. godini u Tiringemu, poznat i kao posrednik u mnogim svetskim konfliktima.

  Urkhart je bio drugi zvaničnik angažovan u UN posle osnivanja te organizacije 1945. godine, poznat po tome što je dao značajan doprinos da se UN reorganizuju u poslednjim godinama Hladnog rata.

  Odigrao je ključnu ulogu u sprovođenju osnivačkih principa UN u konkretne akcije i praksu, a svojevremeno je izjavio da je njegov rad u UN bio motivisan „idealizmom praktične vrste“ i traumatičnim iskustvima iz Drugog svetskog rata, preneo je AP.

  Tokom rata služio je u britanskoj vojsci i u obaveštajnim službama, a pedesetih godina prošlog veka je pomogao u koncipiranju i osnivanju mirovnih misija UN.

  Poznat je i po osnivanju snaga za hitne slučajeve koje su 1956. poslate da nadgledaju primirje Izraela i Egipta oko Sueckog kanala.

  Urkhart je bio medijator u nekim od najvećih svetskih konflikata: u Kongu, na Kipru, u Kašmiru, Namibiji, na Bliskom istoku i odigrao je važnu ulogu tokom Hladnog rata kao ključna figura i osnivač Međunarodne agencije za atomsku energiju.

  Brajan Urkhart je bio jedan od retkih posrednika koga su prihvatali i Izrael, i Palestinci.

  Tagovi:
  preminuo, diplomata, britanski
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga