01:51 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1933
  Pratite nas

  Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da je gotovo izvesno da kako zbog okolnosti u kojima se naše društvo našlo pod uticajem korone, ali i zbog još potrebnih trijaža, državna matura neće biti uvedena 2022. godine.

  Ružić je, u intervjuu za „Novosti“, istakao da je državna matura je velika promena u sistemu koja se neće uvesti bez razgovora i dogovora sa visokoškolskim ustanovama.

  „Već smo u komunikaciji i sagledavamo i dogovaramo sve aspekte ove promene. Namera je da državna matura u krajnjem epilogu ima sertifikacioni karakter, odnosno da potvrdi stečeni nivo znanja učenika u srednjim stručnim, umetničkim školama i gimnazijama, ali takođe i kvalifikacioni u smislu prolaska i upisa na određenu visokoškolsku ustanovu. Svaki krupan reformski korak zahteva vreme i kvalitetno pilotiranje, kao i aktivno učešće svih relevantnih aktera“, kazao je Ružić.

  Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je napomenuo i da je formirana radna grupa koja će u kontinuitetu pratiti pripremu svake od faza državne mature, te da će uskoro objaviti kada je pogodan trenutak da se ona uvede u naš obrazovni sistem.

  Ružić je, na pitanje da li se razmišlja o produženju raspusta koje se završava 18. januara, ponovio da se epidemiološka situacija prati na dnevnom nivou i da će odluka o tome biti doneta na Kriznom štabu.

  „Za đake je, u svakom smislu, najbolje da nastavu prate u školama. Okolnosti su drugačije i vanredne, ali obrazovni sistem je odgovorio na izazove i kada je u pitanju održavanje obrazovnog procesa i kada je u pitanju primena epidemioloških mera“, kazao je Ružić.

  Kada je reč o drugom polugodištu, nadamo se najboljem, a spremni smo za svaki scenario, istakao je ministar prosvete.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  prosveta, Srbija, odlaganje, državna, matura, Branko Ružić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga