23:09 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 519
  Pratite nas

  U Kliničkom centru Vojvodine danas je počela vakcinacija medicinskog osoblja koje je uključeno u sistem lečenja protiv oboljenja izazvanog virusom korona.

  Kako je saopštio KCV, u narednim danima, Fajzer vakcinom će biti vakcinisano 500 lekara, medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara.

  Oni rade u jedinicama intenzivne terapije, prijemno trijažnim ambulantama i kovid centrima KCV.

  Državni sekretar u Ministarstvu zdarvlja Mirsad Đerlek kaže da će danas biti vakcinisano oko 3.000 zdravstvenih radnika u Srbiji, a samo u Beogradu oko 1.200.

  „Dobićemo vakcinu i u ponedeljak, tako da ćemo pokušati da iz nedelje u nedelju povećavamo broj imunizovanih“, rekao je Đerlek.

  On je naveo da je među zdravstvenim radnicima velika zainteresovanost za imunizaciju, jer su oni na prvoj liniji fronta i znaju šta je kovid.

  „Izgubili smo dosta kolega tokom epidemije i želimo da sprečimo dalje oboljevanje i da sačuvamo zdravstveni sistem. Borba sa koronom nije završena, samo sada imamo moćno oružje“, rekao je Đerlek.

  Među prvima je vakcinisana dr Vesna Mioljević, direktorka Službe za epidemiologiju KCS, koja je rekla da se u Kliničkom centru dosta njenih kolega prijavilo za vakcinaciju.

  „Nadam se da će vakcina pomoći da se zaštitimo i da sigurnije lečimo pacijente“, rekla je Mioljević.

  Kako kaže, već 23 godine prima vakcinu protiv sezonskog gripa, te se nada da će uskoro razviti imunitet i protiv korona virusa.

  Direktor KCS Milika Ašanin rekao je da je ta zdravstvena ustanova dobila 1.000 doza, i da su imunizaciju krenuli od službi anestezije, epidemiologije i mikrobiologije, a da će nastaviti sa kovid delovima te ustanove.

  Sutra će cepivo primiti zaposleni u kovid bolnici u Batajnici.

  „Očekujemo da će vakcina zaštiti zdravstvene radnike od zaražavanja. Do sada smo imali veliki problem, jer je dosta lekara, medicinskih sestara, tehničara, bilo zaraženo i morali su u izolaciju. To je značajno uticalo na proces rada“, rekao je Ašanin.

  Saznajte: Svetski rat vakcina: Zašto Zapad sumnja u sopstveni lek?

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Srbija, virus korona, zdravstveni radnici, vakcinacija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga