10:48 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  177
  Pratite nas

  Sve što se bude radilo u oblasti rudarstva moraće da zadovolji sve ekološke standarde, poručuje potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i naglašava da nije interes da se uništi deo Srbije da bi se zaradio ogroman novac.

  „Postoji puno dilema i pitanja vezanih recimo za jadarit, ali ono što sa sigurnošću mogu da kažem - Vlada Srbije neće potpisivati nikakav ugovor ukoliko on ne bude u potpunosti odgovarao svim ekološkim standardima“, rekla je Mihajlović Tanjugu.

  Ističe da zato postoji studija o zaštiti životne sredine koja mora da se radi o kakvom god projektu da je reč, a pogotovo o projektima u rudarstvu.

  „Ne samo za eksploataciju jadarita, nego isto tako i za pravljenje jedne fabrike koja bi to prerađivala“, dodaje Mihajlović.

  Navodi da, kada sve te studije budu gotove, kada one budu pokazale kako će izgledati životna sredina za 10, 15 i više godine, recimo u Jadru, onda će država sesti i razgovarati o tome da li ili ne i kako potpisivati ugovore o nekom budućem radu.

  „Nije interes da se uništi deo Srbije da bi se zaradio ogroman novac, bez obzira što je potencijal ogroman, što to svakako znači da bi Srbija bila centralna zemlja gotovo u svetu koja bi proizvodila baterije, ali mora biti sa najmodernijim i najboljim tehnologijama ma koliko one koštale da bi životna sredina ostala čista“, naglasila je Mihajlović.

  Na pitanje o neophodnosti razvoja rudarstva, ali ne na štetu zdravlja građana i o tome kako će Srbija sprovesti zelenu agendu, Mihajlović je rekla da Srbija ima ogromne potencijale u rudarstvu što se, kaže, vidi pre svega i po potencijalima u rudama, metaličkim i nemetaličkim sirovinama.

  Naglašava da Srbija, ipak, ništa neće raditi ništa što ne zadovoljava sve ekološke standarde.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Loznica, jadarit, rudnik, ekologija, standardi, životna sredina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga