14:01 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  3319
  Pratite nas

  U Bečeju će se graditi prva zgrada u Srbiji sa aktivnim betonskim sistemom za hlađenje i grejanje, koji se ugrađuje u plafon. To se radi tako što se paneli postavljaju direktno na oplatu betonske ploče.

   

  Kako za e-Kapiju kaže direktor bečejske kompanije „Totpromet“ Zoltan Tot, ovi sistemi za grejanje površina danas se u svetu razvijaju više od drugih, a u pogledu funkcionisanja postoje samo male razlike u odnosu na podno grejanje.

  Direktor „Totprometa“, koji je i generalni zastupnik NGBŠ sistema za Srbiju, napominje da se plafonski sistem grejanja i hlađenja kod nas još uvek retko koristi, dok je u Nemačkoj i Mađarskoj u upotrebi.

  „Opšta je zabluda da je ovo rešenje loše, jer se topli vazduh uzdiže. Da bi došlo do strujanja vazduha u jednoj prostoriji potrebna je značajna razlika u temperaturi", objašnjava Tot.

  Ova kompanija u ponudi ima tri vrste sistema: malterisani (sistem grejanja i hlađenja na zidu ili plafonu instaliran na licu mesta), sistem spuštenog plafona (ugrađuje se direktno u strukturu standardnog spuštenog plafona) i plafonsko grejanje – sistem aktivnog betona (paneli se postavljaju direktno na oplatu betonske ploče), prenosi B92.

  Grejna tela emituju toplotu, a u ovom slučaju je to plafon, te tako 80 odsto tako emitovane toplote direktno ne greje vazduh, već zidove, pod...

  „Tako dobijamo značajnu uštedu u potrošnji energije. U slučaju plafonskog grejanja topli vazduh se ne sakuplja u blizini plafona kao kod grejanja sa radijatorima, nego se stvara ujednačena temperatura u celoj prostoriji“, kaže Tot.

  U toj kompaniji ističu da su prednosti ovog sistema ušteda energije do 25 odsto, zatim da nema alergijskih reakcija, niti kondenzacije, korozije, niti mehaničkih delova ni potrebe za održavanjem. Sistem je bešuman, a prostor bolje iskorišćen.

  Dodaju da su već ugradili sisteme u nekoliko porodičnih kuća u okolini Bečeja, te da je u fazi izvođenja prva porodična kuća sa aktivnim betonskim sistemom u Adi.

  Tagovi:
  građevina, betoni, izgradnja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga