10:23 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 183
  Pratite nas

  U novopazarskoj kasarni „Rifat Burdžović Tršo“ već sedam godina pod istim krovom nalaze se islamski i pravoslavni bogoslužbeni prostori. Pripadnici Vojske Srbije različite su vere i nacije, pa je važno da svako od njih podjednako i bez smetnji koristi svoje pravo da ispoljava veru i upražnjava verske obrede.

  Tako je i u petak, za pripadnike Vojske Srbije muslimane u kasarni bila džuma (muslimanska molitva), kada u mesdžidu boravi veći broj vernika, a za pravoslavne vernike bila je sveta liturgija. Ona se zbog angažmana vojnog sveštenika u više kasarni ovde održava jednom mesečno. Oba bogoslužbena prostora su otvorena za vernike svakog dana, pa se tako obavljaju redovni namazi u muslimanskom, a u svom bogoslužbenom prostoru svakodnevno se Bogu mole i pravoslavni vernici, piše agencija „Anadolija“.

  Sve različitosti na koje ovde gledaju kao na najveće bogatstvo vode ka istom cilju, ljubavi prema zajedničkoj državi, poštovanju, suživotu i toleranciji među ljudima.

  O važnosti molitvenog prostora za muslimane pričao je prvi hadžija među pripadnicima Vojske Srbije Elvir Smailagić. Uživanje svih verskih i nacionalnih prava tokom službe, jasna je poruka države, smatra on.

  „Ovaj bogoslužbeni prostor je veoma važan za pripadnike islamske veroispovesti s obzirom da mi sa ovih prostora težimo veri. Formiranjem ovog bogoslužbenog prostora Vojska Srbije, Ministarstvo odbrane i Republika Srbija su dokazali da u njoj nema nikakvih razlika među ljudima. Vrata svim muslimanima Novog Pazara i Republike Srbije su širom otvorena da dođu i da rade u Vojsci Republike Srbije, jer ovo je i njihova država kao i svih građana. Svaki vojnik koji ovde dođe da obavi molitvu izađe sigurno ispunjeniji i bolji nego što je došao. Ovaj bogoslužbeni prostor mu omogućava i daje mu snagu za izvršavanje svih namenskih zadataka koji su teški i zahtevni, odavde on izađe mnogo bogatiji, raspoloženiji i spremniji za rad“, kaže za Anadolu Agency (AA) pomoćnik glavnog vojnog imama Vojske Srbije, zastavnik Smailagić.

  Bogoslužbeni prostor važan je i u životu pravoslavnih vernika, pripadnika Vojske Srbije.

  Vojni sveštenik Vladan Vuković kaže da to što su dva bogoslužbena prostora pod istim krovom kasarne u Novom Pazaru je još jedan pokazatelj dobre saradnje i Božijeg promisla da su svi ljudi isti, na istom putu bez obzira na veroispovest.

  „Jako je važno postojanje ovog bogoslužbenog prostora iz razloga što svaki pripadnik ove jedinice u bilo koje doba dana ili noći može da uđe ovde, da se pomoli Bogu i zapali sveću za zdravlje i spasenje svojih bližnjih. U današnje vreme mnogih obaveza i stresa, ovo je jedno molitveno utočište gde svaki pripadnik vojske može da se presabere, da razmisli o sebi i životu, da se pomoli Bogu, da stekne i oseti mir koji često gubimo živeći i boreći se u ovom svetu“, rekao je vojni sveštenik Komande Druge brigade, poručnik Vladan Vuković.

  Grupa za verske poslove na nivou brigade redovno prati ostvarivanje prava svih pripadnika brigade. Zaključak je da vernici u Vojsci Srbije uživaju sva garantovana prava.

  Osim bogoslužbenog prostora u Novom Pazaru muslimani, pripadnici Vojske Srbije mesdžide imaju u kasarni „Batajnica 1“ i na na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

  Tagovi:
  Vojska Srbije, muslimani, pravoslavci, Novi Pazar, kasarna
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga