15:00 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  11522
  Pratite nas

  Na sajtu Fondacije "Alek Kavčić" od danas su dostupni prvi besplatni udžbenici. Reč je o knjigama za treći razred osnovne škole čiji je izdavač "Zavod za udžbenike".

  Nekadašnji učenik čuvene beogradske Matematičke gimnazije, a danas profesor na Karnegi Melon univerzitetu u Pensilvaniji, Aleksandar Kavčić, pokrenuo je akciju čiji je cilj da svako dete u Srbiji ima besplatne školske knjige.

  Dva meseca kasnije na portalu Fondacije "Alek Kavčić", pojavili su se prvi besplatni udžbenici. Reč je o knjigama za Srpski i Engleski jezik , Matematiku, Prirodu i društvo, za treći razred osnovne škole i udžbenicima za sedmi razred, čiji je izdavač "Zavod za udžbenike".

  "Osnovna škola je obavezna i trebalo bi da bude i besplatna, to kaže i zakon. Napravićemo svima dostupne knjige i staviti ih na internet, tako ćemo razbiti monopol na tržištu, sprečiti strane izdavače da enormno zarađuju na nama, ali ćemo i vratiti dostojanstvo prosvetnim radnicima", izjavio je Kavčić za Sputnjik promovišući svoju akciju.

  Ideja mu je da svako dete štampa svoje besplatne udžbenike.

  Tagovi:
  Fondacija "Alek Kavčić", udžbenici, besplatno, osnovna škola, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga