03:57 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 926
  Pratite nas

  U osam sati počeo je sa radom kol-centar gde se građani pozivom na broj telefona 0800222334 mogu prijaviti za vakcinaciju protiv virusa korona. Do podneva, kako navodi Tanjug, bila su 44.722 poziva.

  Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, izjavio je da je prijavljivanje preko portala e-Uprave sigurno najkomforniji, najbrži, najefikasniji i najprecizniji način, ali i napomenuo da ipak postoji deo stanovništva koji voli da to uradi telefonom.

  On je objasnio da tom prilikom građani ostavljaju osnovne lične podatke: ime, prezime, jedinstveni matični broj.

  „Pored toga bitno je da se ostave kontakt podaci — adresa elektronske pošte, broj mobilnog i fiksnog telefona. Za one sugrađane koji se budu prijavljivali preko kontakt centra adresa elektronske pošte neće biti obavezna jer smo svesni da su to možda građani koji nisu dovoljno informatički pismeni“, rekao je za RTS Jovanović.

  On je precizirao da građani takođe ostavljaju podatak gde žele da se vakcinišu, u kojoj opštini ili kom gradu, ali i podatke o tome da li boluju od neke hronične bolesti, kao i da li su saglasni da prime bilo koju vakcinu koju je odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva ili žele neku posebnu vakcinu.

  Da li je moguće odustati

  Jovanović je napomenuo da vakcinacija nije obavezna i da, kada se neko prijavi, ostavlja telefon i mejl na koji dobija link preko koga može da obriše prijavu ili da je izmeni.

  On je dodao i da i ako neko bude pozvan, ne mora da dođe, i da je prijava dobar alat da se celokupna Srbija logistički pripremi za masovnu vakcinaciju.

  Direktor Kancelarije za e-Upravu je rekao da je napravljen kompletan logistički sistem i da, kada vakcine budu dopremljene, postoji podatak da su one ušle u magacin i da se distribuiraju u skladu sa zainteresovanošću građana, tako da vreme čekanja bude minimalno.

  Pročitajte još: 

  Tagovi:
  vakcine, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga