23:22 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  12497
  Pratite nas

  Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je danas proizvodne kapacitete najvećeg ruskog proizvođača vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), organizaciju „Generium“ u Vladimirskoj oblasti u Rusiji i poručio da su započeli zvanični razgovori o proizvodnji te vakcine na teritoriji Srbije.

  Popović je, sa stručnjacima iz Instituta „Torlak“ i Ministarstva zdravlja, održao sastanak sa generalnim direktorom organizacije „Generium“, Danilom Taljanskim, koji je potvrdio spremnost ruske strane da izvrši transfer tehnologija i pomogne u obuci srpskih kadrova za proizvodnju ruske vakcine protiv korona virusa u Srbiji.

  Popović je istakao da je to još jedan dokaz prijateljskih odnosa Srbije i Rusije, ali i dokaz ogromnog autoriteta i poštovanja koje predsednik Srbije Aleksandar Vučić uživa u Rusiji.

  Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek primio vakcinu Sputnjik ve
  © Foto : Sputnjiku ustupila Vlada Srbije

  „Zahvaljujući predsedniku Vučiću, ruska strana je odmah odgovorila na naš molbu da se ruska vakcina ‘Sputnjik Ve’ (Sputnik V) proizvodi u Srbiji i sa najvišeg nivoa u ruskom državnom vrhu naloženo je da se iznađe način kako da uspostavimo proizvodnju ove vakcine u Srbiji u najkraćem mogućem roku“, rekao je Popović, saopštilo je Ministarstvo za inovacije.

  Ministar je istakao da se u ovom trenutku ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), van teritorije Rusije, proizvode jedino u Kazahstanu.

  „Ne treba posebno napominjati koliki značaj će za nas imati proizvodnja ruske vakcine u Srbiji. Prvo za očuvanje zdravlja i života ljudi, a onda i za moguće razvojne perspektive za distribuciju ove vakcine na Balkanu i u Jugoističnoj Evropi“, rekao je Popović.

  On je istakao da je sa organizacijom „Generium“ potpisan protokol kojim su definisani dalji koraci ka uspostavljanju zajedničke proizvodnje vakcine u Srbiji.

  Najavio je i da će u narednim danima ruski stručnjaci posetiti Srbiju i Institut „Torlak“ kako bi se uverili u kadrovske i tehnološke kapacitete kojima raspolaže ta institucija.

  Vršilac dužnosti direktora Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, Vera Stoiljković, istakla je da je Institut spreman da hitno preduzme neophodne korake za uspostavljanje proizvodnje ruske vakcine u Srbiji.

  „Tehnologije i okruženje u kojem se proizvodi ova vakcina nama nisu nepoznate. Uverena sam da bi Institut, uz podršku državnog vrha, zajedno sa ruskim stručnjacima mogao veoma brzo da uspostavi proizvodnju ove vakcine u Srbiji“, istakla je Stoiljković, a preneo Tanjug.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  proizvodnja mesa, Sputnjik V, vakcina, Rusija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga