04:39 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1498
  Pratite nas

  Grčka je počela da izdaje digitalne sertifikate o vakcinaciji protiv virusa korona za svoje građane, a premijer Kirijakos Micotakis objasnio je šta će oni značiti za putovanja i šta će ta zemlja tražiti od turista koji planiraju da letuju u Grčkoj.

  Grci koji budu primili vakcinu protiv virusa korona dobiće digitalni sertifikat o vakcinaciji, pomoću kojeg će moći da se kreću bez restrikcija između regiona unutar zemlje, a očekuje se da će testa i karantina biće oslobođeni putnici koji sa sličnom potvrdom uđu u zemlju.

  Grčki sertifikat sadrži identifikacione informacije, podatke o primljenoj vakcini i revakcini i ima tri stepena zaštite - kju-ar kod, jedinstveni kod i digitalni pečat. Takva potvrda uvedena je na insistiranje grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa.

  On je naveo da će sertifikat služiti za potvrdu zakonske vakcinacije, ali i za ličnu upotrebu građana.

  „Nije reč ni o kakvom ograničenju, već to će nam olakšati da se oslobodimo restrikcija koje nam trenutno nameće kovid u putovanjima evropskih građana. To je nešto što će posebno značiti našem turizmu i perspektivi naše ekonomije, posebno uoči letnje sezone“, rekao je Micotakis.

  Predstavljajući svoj plan o uvođenju jedinstvenih sertifikata za prostor EU naglasio je da je ideja stvoriti „brzu traku za putnike“ koja bi oživela turizam i rekreaciju i omogućila građanima da se slobodno i bez ograničenja kreću od zemlje do zemlje.

  „Sada, kada se sa postupnim uvođenjem masovnih vakcinacija u svim zemljama EU, tek nazire kraj, ne smemo uzimati tu žrtvu zdravo za gotovo. Našim građanima dugujemo da iskoristimo sve alate kako bismo ubrzali povratak normalnom životu“, rekao je on.

  U tom pravcu preporučuje potvrdu o vakcinaciji, jer se zemlja „mora pripremiti za leto kada će biti vakcinisan mnogo veći broj ljudi“.

  Prema Micotakisu, digitalno verifikovani i šifrovani dokument je dvojezičan i uključuje ime osobe, broj socijalnog osiguranja, vrstu vakcine i datum i mesto primene doza. On će omogućiti onima koji ga poseduju da putuju sa manje komplikacija, dok će oni koji nisu vakcinisani takođe moći da putuju, kaže Micotakis, ali u skladu sa postojećim zdravstvenim pravilima, kao što su obavezno PCR testiranje pre putovanja, brzi testovi po dolasku na destinaciju i karantin gde je to potrebno.

  U zaključku je Micotakis ponovio da Grčka neće zahtevati od putnika da predoče dokument ili da budu vakcinisani.

  Micotakis je ovaj plan predočio na virtuelnom sastanku EU lidera u četvrtak, ali je donošenje te odluke ipak odloženo za naredne sastanke kada se bude znalo više o efikasnosti vakcina i o tome da le će one sprečavati prenošenje virusa, preneo je „Blic“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  virus korona, letovanje, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga