15:42 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 522
  Pratite nas

  Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da do sredine februara nije realno pričati o eventualnom popuštanju mera za sprečavanje širenja virusa korona, jer je i dalje visok nivo aktivnosti virusa.

  Kon je, gostujući na TV Prva, rekao da je izgleda bio u pravu kada je još ranije govorio da o popuštanju mera nema govora do sredine ovog meseca jer, kaže, još je vrlo skeptičan, pošto se ne dešava spuštanje broja novozaraženih.

  Podsetio je da smo jedan dan prošle nedelje imali više od 2.000 novozaraženih, a da smo ranije kada ih je bilo 500 dnevno smatrali da je to visok broj.

  Kon je istakao da će kriterijum biti blaži kada je reč o produžetku rada ugostiteljskih objekata, od onoga za ublažavanje mere zabrane javnog okupljanja za koju je, napominje, potrebno ozbiljno spuštanje aktivnosti virusa.

  Prema njegovim rečima, ocenjuje se da je nivo kolektivnog imuniteta trenutno između 30 i 40 odsto kao posledica zaražavanja, a da vakcinacijom taj nivo raste.

  Potrebno je, dodao je Kon, da se vakciniše milion i po ljudi u Srbiji da možemo da očekujemo da ne dođemo u situaciju da nam se ponove talasi zaraze kakve smo imali, preneo je Tanjug.

  „To je tri puta više nego što smo do sada vakcinisali. Jako sam zadovoljan početkom vakcinacije. Očekujemo da ćemo imati vakcine da nastavimo imunizaciju“, rekao je Kon, koji je i član Kriznog štaba za suzbijanje širenja korona virusa.

  Bez obzira na vakcinaciju i dalje su maske obavezne u javnom prevozu i zatvorenom prostoru, naglasio je Kon.

  „Jedini način kada će moći da se skidaju maske u zatvorenom prostoru je kada virusa ne bude u cirkulaciji“, kazao je Kon.

  Upitan koliko su opasni novi sojevi virusa korona, Kon je odgovorio da je dokazano da ta mutacija povećava sposobnost lakšeg prenošenja, ali da nema dokaza da povećava težinu bolesti, mada ima i takvih nagoveštaja.

  Smatra se, navodi, da je posle dve nedelje od druge doze vakcine postignuta puna zaštita.

  O eventualnom uvođenju kovid pasoša, Kon je rekao da svi vakcinisani dobijaju potvrdu o imunizaciji, a da je pitanje kako će se to međunarodno rešavati.

  „Za sada je to individualna odluka svake zemlje“, rekao je Kon.

  Naveo je i da ne može da prognozira kada će kriva zaražavanja opadati s obzirom na nove sojeve.

  „Kada očekujem? Ne znam odgovor, jer potencijal novog virusa je iznenadio mnoge u Zapadnoj Evropi. Ne bih voleo da iznenadi nas. Moramo i dalje da pratimo situaciju i nosimo maske“, zaključio je Kon.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Predrag Kon, virus korona, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga