14:22 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1140
  Pratite nas

  Očekuje se da će 71 zaštićeni svedok svedočiti u Specijalnom sudu u Hagu u slučaju protiv vođa tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

  Njihova svedočenja neće biti prikazana javnosti, ni njihov identitet, piše “Bota sot” i navodi da Dejvid Huper, advokat bivšeg predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija, osporava način na koji je Specijalni sud postavio te svedoke.

  Huper je uložio sudu primedbu da pretpretresni sudija nije pojedinačno procenio okolnosti za svakog svedoka, već da je odluku doneo uopšteno, za sve svedoke, i da se, kako je navela Tačijeva odbrana, oslanjao na "subjektivni strah uopšten u neosnovanim izjavama", preneo je Tanjug.

  Ovaj argument odbrane osporilo je Specijalizovano tužilaštvo, ističući da je sudija pojedinačno procenio da li je obelodanjivanje svedoka deo rizika i da se advokat Huper netačno pozivao na navodne činjenice.

  Prema Huperu, takva odluka pretpretresnog sudije nije uzela u obzir princip proporcionalnosti mera zaštite svedoka i na taj način je značajno uticao na sposobnost odbrane da efikasno istražuje dokaze na sudu.

  “Dovoljno je reći da Tačijeva odbrana pogrešno predstavlja pobijanu odluku, tvrdeći da pretpretresni sudija nije pravilno procenio proporcionalnost “, kaže se na kraju dokumenta koji je izdao Specijalni sud.

  Inače, pretpretresni sudija usprotivio se pre nekoliko dana zahtevima odbrane Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija za privremeno puštanje iz pritvora.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga