09:57 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1650
  Pratite nas

  Tržište nekretnina preživelo je korona krizu, prodaja stanova je porasla u Beogradu, kao i cene stare i nove gradnje, a vikendice se i dalje sve više traže.

  To kaže za Tanjug direktor agencije „Cvetković – Roškov“ i kompanije „Keler Vilijams“ u Srbiji Miroslav Cvetković dodajući da je tržište nekretnina u Beogradu u poslednjem kvartalu 2020. poraslo, po broju overenih ugovora, za sedam odsto, kao i da je ukupna vrednost tržišta stanova u glavnom gradu iznosila 434 miliona evra.

  Kako kaže, tržište nekretnina u Beogradu je vrlo živo, a promet nekretnina se bez obzira na pandemiju uspešno odvija i preživelo je jednu vrlo izazovnu godinu.

  Cvetković ocenjuje da će sve više na ceni dobijati nekretnine van grada u kojima ljudi mogu imati mir od gradske gužve i ističe da je najskuplja vikendica prodata na Kosmaju za tri miliona evra.

  Navodi da su atraktivne lokacije za kupovinu vikendica na Avali, Kosmaju, Fruškoj gori, a pojedine banke su napravile svoje projekte i daju hipotekarne kredite za podizanje montažnih kuća.

  Kao zanimljivost u prethodnoj godini ističe porast prodaje garaža u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

  Komentarišući cenu stanova u Beogradu, kaže da je najskuplji kvadrat stana stare gradnje na Starom gradu, gde je cena u proseku oko 2.250 evra po kvadratu, dok je na Vračaru cena stana za staru gradnju oko 2.000 evra.

  Ističe da je najskuplji kvadrat stana u „Beogradu na vodi“, gde cene dosežu i do 8.000 - 9.000 evra.

  Navodi da su stanovi u opštini Rakovica najjeftiniji, gde je prosečna cena u staroj gradnji nešto veća od 1.000 evra, dok je u novogradnji u pojedinim kvartalima skočila i na 1.300 evra po metru kvadratnom.

  „Opština Čukarica zabeležila najveći porast prodaje stanova u novogradnji i to, u nekim kvartalima cene su porasle i po 27-28 odsto. Ako poredimo kvartal 2020. sa kvartalom 2019. godine jasno je da su cene stanova u staroj i novoj gradnji porasle“, ukazao je Cvetković.

  Odgovarajući na pitanje da li građani više kupuju stanove u staroj ili novoj gradnji, kaže da to zavisi od platežne mogućnosti, kao i da se traže i jedni i drugi stanovi.

  „Možemo očekivati izgradnju još stambenih kompleksa na teritoriji grada Beograda“, dodaje.

  Upitan šta za tržište nekretnina u Srbiji znači dolazak kompanije „Keler Vilijams“ ističe da je reč o svetskoj kompaniji koja ima oko 190.000 agenata iz 52 zemlje.

  Inače, najveća svetska kompanija za promet nekretnina „Keler Vilijams“ proširila je svoju evropsku mrežu novom master franšizom u Srbiji koju je dodelila agenciji za promet nekretnina „Cvetković–Roškov“.

  Reč je o kompaniji poznatnoj po sopstvenoj tehnologiji rada agenata koji imaju čak 64 različite obuke, što će, dodaje Cvetković, dovesti do povećanja kvaliteta i produktivnosti u poslu.

  Tagovi:
  stanovi, prodaja, tržište nekretnina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga