14:46 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  12120
  Pratite nas

  Epidemiolog Predrag Kon izjavio je, nakon sednice Kriznog štaba, da sve mere ostaju na snazi i da nije bilo govora o bilo kakvom popuštanju.

  „Procena epidemiološke situacije pokazuje da postoji stabilizacija na visokom nivou, ali se vidi i blagi porast koji se može povezati sa povratkom sa skijališta, ali i samom prisutnošću britanskog soja koji je dokazan u više navrata“, ukazao je Kon.

  Rekao je da je Krizni štab prepoznao predstojeće praznike kao dodatni rizik, posebno u situaciji kada još nemamo vakcinisanost sa dve doze cepiva.

  S tim u vezi, Kon je podsetio da je zaštita vakcinom obezbeđena tek kada se primi i druga doza i prođe najmanje desetak dana posle toga.

  Kon je apelovao da treba pokušati da se ovo stanje ne pogoršava dalje, a to je moguće samo poštovanjem mera.

  To se, kako je naveo, odnosi posebno na povećanje kontrola koje se mogu očekivati u narednom periodu i posebno prazničnom na planinama, skijalištima.

  Kon je istakao da će kontrole biti povećane i na mestima koja su prepoznata kao mesta zaražavanja, kao što su ugostiteljski objekti, preneo je Tanjug.

  „Činjenica je da moramo da izdržimo još neko vreme dok ne steknemo barijeru koju treba da steknemo vakcinom“, podvukao je Kon.

  Upitan za slučaj dr Branimira Nestorovića, bivšeg člana Kriznog štaba, odnosno da li bi zbog izjava koja se razlikuju od stava struke, trebalo da reaguje Lekarska komora Srbije, Kon je odgovorio da je Krizni štab osudio davanje bilo kakvih izjava koje ne idu u prilog poštovanju mera u borbi protiv kovida.

  „Bez spominjanja bilo kakvih imena, mi smo osudili, vrlo jasno naglasili da bilo kakvo odstupanje koje ide protiv bilo kakvih mera, a naročito protiv vakcinacije, nisu prihvatljive ni na koji način. To je ušlo i u zapisnik i to je stav kompletnog Kriznog štaba“, rekao je Kon, preneo je „Blic“.

  Cilj — tri miliona vakcinisanih

  Dinamika vakcinacije je dobra, konstatovao je Kon, dodajući da je cilj da se dostigne brojka od 80.000 vakcinisanih osoba dnevno kako bi se što pre dostigao bedem imuniteta.

  „Cilj je da vakcinišemo do tri miliona ljudi. Već sam rekao da nam 1,5 miliona vakcinisanih obezbeđuje nešto bolju situaciju, a tri miliona je željeni broj koji bi smanjio prisustvo virusa na pojedinačne slučajeve“, rekao je Kon.

  On je naveo i da lično misli da poreklo vakcine neće biti prepreka za putovanja.

  Nije bilo reči o meču Crvena zvezda — Milan

  Kon je preneo je da na sednici nije bilo reči o utakmici Crvena zvezda — Milan, koja se igra 18. februara, i eventualnom prisustvu publike na tom meču.

  „Nije se uopšte pominjala utakmica. Mere su sve i dalje na snazi i to je suština“, rekao je Kon.

  UEFA je odobrila da se maksimalno 30 odsto kapaciteta stadiona pusti u prodaju, ali konačnu odluku o tome morao je da donese Krizni štab.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  fudbal, utakmica, mere, virus korona, Srbija, krizni štab
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga