20:56 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  2822
  Pratite nas

  Sveti arhijerejski sinod SPC na današnjoj sednici doneo je odluku da se Sabor na kome će 18. februara biti biran novi patrijarh održi u Kripti Hrama Svetog Save.

  Tu mogućnost najavio je i mitropolit dabrobosanski i čuvar patrijaršijskog trona SPC Hrizostom u intervjuu datom Tanjugu pre nekoliko dana, kada je naveo da se zbog epidemiološke situacije razmatra i opcija da Sabor bude održan u Hramu Svetog Save.

  Kako je tada istakao, to će biti prvi put da se Sabor održi na nekoj lokaciji van Patrijaršije i najavio da će na današnjoj sednici Sinoda biti izbrano i ime monaha koji će iz jevanđelje izvući jednu od tri koverte sa imenom kandidata za novog patrijarha.

  Po proceduri prvo arhijereji biraju između sebe tri kandidata, a onda se izabrana imena stavljaju u jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači i monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik.

  Do sada su to bili kada su birani patrijarha Pavle i patrijarh Irinej, monah Antonije iz manastira Tronoše i otac Gavrilo iz manastira Lepavine.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga