16:08 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  524243
  Pratite nas

  Predsednik Aleksandar Vučić predao je danas premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu prvi kontigent vakcina koji Srbija donira toj zemlji.

  Na graničnom prelazu Tabanovci Zaev je dočekao Vučića, koji mu je uručio 4.680 vakcina "Fajzer" neophodnih za imunizaciju građana protiv korona virusa.

  "Doneli smo 4.680 vakcina, to je u prvoj fazi. Mislim da je to lepa vest za našu braću", rekao je Vučić.

  Zaev je na to uzvratio - hvala vam puno.

  Vučić je rekao da je kompanija „Fajzer“ tražila da se vakcine predaju po svim procedurama.

  U pitanju je polovina od ranije dogovorenih oko 8.000 doza koliko će Srbija obezbediti Severnoj Makedoniji.

  Primopredaja vakcina trebalo je prvobitno da se održi u četvrtak, ali je odložena za tri dana zbog, kako je navedeno, neophodnosti nabavljanja dodatne tehničke dokumentacije, preneo je Tanjug.

  Vučić: Srbija nema drugih interesa sem da pokazuje prijateljstvo prema građanima Severne Makedonije

  Vučić je posle predacije donacije premijeru Severne Makedonije izjavio da je srećan što ta zemlja može da krene u imunizaciju i što je Srbija mogla da pomogne braći i prijateljima

  "Srećan sam što građani Severne Makedonije mogu da krenu u imunizacije i pre nekih drugih u regionu u ovom delu sveta i što smo mogli da pomognemo braći i prijateljima", naglasio je Vučić u obraćanju na graničnom prelazu Tabanovce.

  Srbija nema nikakvih drugih interesa sem da pokazuje prijateljstvo prema svim građanima Severne Makedonije, naglasio je on.

  Vučić i Zaev na graničnom prelazu Tabanovce, posle prijema donacije
  © Foto : INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"
  Vučić i Zaev na graničnom prelazu Tabanovce, posle prijema donacije

  "Ništa osim da naše prijateljstvo napreduje i da uvećamo ekonomsku saradnju i da možemo da živimo ne samo kao najbliži susedi već i kao najbolji prijatelji", poručio je Vučić.

  Mogli smo još pre 10 dana to da uradimo, dodao je, ali smo imali mnogo problema sa dobijanjem dozvole za izvoz, pošto procedure moraju da se ispoštuju.

  Krizna vremena pokazala da važi „u se` i u svoje kljuse“

  Vučić je da će i iz EU stići vakcine u zemlje regiona i da će one biti potrebne kad god da stignu, ali da je i ova situacija pokazala da u kriznim vremenima važi, pre svega, ono "u se` i u svoje kljuse".

  Vučić je tako odgovorio na pitanje kako komentariše to što do danas iz EU nije stigla nijedna vakcina u Srbiju, Severnu Makedoniju, BiH, Crnu Goru ni Albaniju, iako je Evropska unija te vakcine iz Kovaks programa dobila pre dva meseca.

  "Stići će i iz EU, kad god dođu dobrodošle su, jer nama je potrebno mnogo vakcina, trajaće korona više godina i biće nam potrebne", naveo je Vučić.

  Dobro je ako mi možemo jedni drugima da pomognemo, naglasio je on.

  "Kada su krizna i teška vremena naučio sam, pošto sam malo stariji i iskusniji po tom pitanju od Zaeva, uvek u se` i u svoje kljuse, a onda tek sve drugo", naveo je Vučić.

  Upitan da li očekuje da se uskoro BiH i Crna Gora priključe inicijativi Mali Šengen, čiji se značaj za region i interese građana pokazao i u ovoj situaciji, Vučić je rekao da su svi dobrodošli.

  "Svi su dobro došli i Sarajevo i Podgorica i Priština i nemamo nikakav problem sa tim, i Zaev će to isto da kaže", naveo je Vučić, preneo je Tanjug.

  Zaev: Ponosni što smo u NATO-u, u svetu deficit vakcina

  Ponosan sam što smo članica NATO, ali svi smo svesni da nedostaju vakcine u svetu, izjavio je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

  „Mi smo mala zemlja, zajedno sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana pravili smo dogovor sa „Fajzerom“ i sa „Sinofarmom“ iz Kine koja bi trebala da stigne kod nas uskoro, ali definitivno postoji deficit vakcina u svetu“, kazao je Zaev.

  Dodao je da je Severna Makedonija srećna što srpski narod ima više vakcina i izrazio zahvalnost Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić što je srpsko rukovodstvo, kao i narod bio spreman da vakcine koje ima podeli sa makedonskim narodom.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga