07:28 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 215
  Pratite nas

  Učinak vakcinacije protiv virusa korona još se ne vidi, biće vidljiv kada se obavi revakcinacija drugom dozom i od toga prođe 21 dan, a to je za mesec ili mesec i po dana, kaže virusolog Ana Gligić.

  Ona je za Tanjug rekla da je vidljivo da je manje novozaraženih na dnevnom nivou u odnosu na pre mesec dana kada je bilo više od 7.000, ali da je i dalje taj broj veoma visok.

  Pojašnjava da se o virusu još uvek ne zna dovoljno, da on stalno „pravi zaokrete i iznenađenja“.

  „Taman pomislite da će se ponašati po nekom pravilu, on mutira i zaokrene se. Menja se od zemlje do zemlje i dok prepoznamo da imamo novi soj prođu meseci“, navela je Gligićeva.

  Uverena je da britanski soj nije stigao u Srbiju onog momenta kada je otkriven laboratorijski, već mnogo ranije – u junu ili julu mesecu prošle godine.

  Za stalne mutacije virusa korona kaže da je to njegova borba za opstanak u prirodi. Najviše strahuje od „mutacije na mutaciju“ – da mutiran soj ponovo mutira.

  „To bi značilo da , recimo, britanski soj virusa mutira u nešto drugo. To je igranka bez prestanka. Čovek nije prirodni supstrat virusa korona, on je slučajno među nama. Navikao je na ćelije divljih životinja i u telu čoveka se bori za opstanak. U toj borbi menja ćud - mutira kako bi opstao“, pojašnjava ona.

  Napominje da je i poreklo virusa još uvek nepoznanica i da još nema zaključaka o tome, zna se da je prepoznat u Kinu, u Vuhanu, ali da je i dalje otvoreno pitanje da li je tu sve počelo.

  „Nije isključeno da je počelo na drugom mestu. Vidite da Svetska zdravstvena organizacija nema zaključak. U Vuhanu, u Kini je prvo detektovan, ali je pitanje da li je tu počelo“, navela je ona.

  Najviše očekuje i uzda se u vakcinaciju.

  Upitana da uporedi epidemiju virusa korona sa epidemijom variole vere i koliko se ta borba razlikuje, ona je rekla da je to neuporedivo.

  Kako kaže kada je 1972. godine bila epidemija variole vere u Jugoslaviji, bilo je vakcina na pretek i sve se znalo o toj bolesti.

  „Imali smo tada sa čim da se borimo (vakcine), imali smo tačno označena žarišta, imali smo iste preporuke o ponašanju za sve vlade sveta i virus nije mutirao“, navela je ona.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  Ana Gligić, pandemija, Srbija, vakcinisanje, vakcina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga