03:58 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 952
  Pratite nas

  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas potpisivanju ugovora o remontu motora VIPER za avione „Orao“ i „Super galeb G-4“.

  On je istakao da će ovaj remont omogućiti osposobljavanje dodatnog broja aviona tipa „Orao“ i G-4 za korišćenje u našem Ratnom vazduhoplovstvu, što je u skladu i sa nastavkom projekta modernizacije vazduhoplovstva.

  Vrednost ugovora, koji je potpisan između Uprave za logistiku (J-4) Generalštaba Vojske Srbije, JP „Jugoimport-SDPR“ i Remontnog zavoda „Orao“ iz Bijeljine, iznosi 3,7 miliona evra i predstavlja jedan od najznačajnijih pojedinačnih ugovora koji Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije imaju sa jednom kompanijom namenske industrije iz Republike Srpske.

  „To je uz proces modernizacije jedan od ključnih projekata koji u ovoj godini i u narednim godinama Ministarstvo odbrane želi da sprovede, kako bi povećalo kapacitete ne samo Ratnog vazduhoplovstva već i čitave vojske. Takođe, na ovaj način se i praktično investira u preduzeće ’Orao‘, koje u ovom delu Evrope jedino može da sprovede remont ovakve vrste motora, a time istovremeno investiramo i u bratsku Republiku Srpsku“, poručio je ministar Stefanović.

  Ministar Stefanović ističe da je sa partnerima iz Republike Srpske danas bilo reči o organizovanju posete i drugim kompanijama u Republici Srpskoj.

  „Razgovarali smo o tome da uskoro imamo susrete i sa drugim predstavnicima kompanija i da možda da obiđemo neke od kompanija, poput ’Kosmosa‘, i sa njima porazgovaramo šta je to novo što u zajedničkoj saradnji može da se obezbedi, a što će povećati našu robnu razmenu, našu industrijsku saradnju. Ono što je za nas prioritetni cilj je da povećamo kapacitete i sposobnosti Vojske Srbije. Ja sam uveren da ćemo sa ministrom i sa drugim kolegama iz Republike Srpske veoma brzo nastaviti najsnažniju moguću saradnju“, istakao je ministar Stefanović.
  Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević zahvalio je ministru Stefanoviću na ukazanom gostoprimstvu, naglasivši da je danas potpisan ugovor sa kompanijom „Orao“ iz Bijeljine, samo jedan u nizu ugovora koje je Ministarstvo odbrane Republike Srbije do sada zaključilo sa tom i sa drugim kompanijama namenske industrije Republike Srpske.

  „Razgovarali smo i o daljim aktivnostima koje su nam u cilju da se realizuju u ovoj godini. Nastavićemo našu saradnju i u budućnosti u obostranom interesu“, rekao je ministar Petričević.

  Uz ministre Stefanovića i Petričevića, potpisivanju ugovora prisustvovao je i pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, a ugovor su potpisali u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije načelnik Uprave za logistiku (J-4) Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Srđan Petković, u ime JP „Jugoimport-SDPR“ Danijel Pantić pomoćnik direktora za ekonomsko-finansijske poslove i u ime kompanije „Orao“ direktor Mladen Stojanović.

  Tagovi:
  Ministarstvo odbrane, motor, avioni, Republika Srpska, Srbija, ugovor
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga