11:42 04 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 113
  Pratite nas

  Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković istakao je na današnjoj konferenciji kriznog štaba za suzbijanje virusa korona da je tokom prethodnih dana jasan porast u broju slučajeva gde su epidemiološke mere kršene.

  „Dosta neprijatnih slika tokom prazničnih dana. Mogu da vam kažem da je tokom prazničnih dana odrađen 1.581 nadzor u centralnoj Srbiji. Ono što zabrinjava jeste da je najveći deo mera kršen u velikim gradovima i zimskim centrima. Velik broj mandatnih kazni je isporučen“, rekao je Gojković.

  „Možete kazniti nekoga hiljadu puta. Doći ćemo opet u situaciju da ćemo morati da idemo u drastičnije mere. Ako budemo poštovali epidemiološke mere iz ovoga lakše izaći“, dodao je on i naveo da „nimalo nije naivna situacija“ u koju možemo doći ako nastavimo ovako da se ponašamo.On je istakao da je doneta odluka da se vakcinisanim stanarima domova za stare omoguće posete, kao i njihov izlazak iz domova.

  „Veliki problem nakon svega ovoga, ne samo za starije ljude, je problem mentalnog zdravlja. Svi želimo što pre da se vratimo u normalne tokove. Krizni štab je doneo odluku da se, u ustanovama gde je to moguće, da se pacijentima koji su vakcinisani omogući poseta od strane rodbine. Sve je to dosta otežano. Pokušavamo što je moguće više. Epidemija unutar doma donosi ogroman rizik“, smatra Gojković.

  Osvrnuo se i na nedavne slučajeve kršenja epidemioloških mera i uloge Kriznog štaba po tom pitanju.

  „Mi imao propisane mere koje smo prosledili Vladi. Vlada ih je usvojila i svi su dužni da ih poštuju. Postoje inspekcije koje kažnjavaju one koji ih se ne pridržavaju. Krizni štab ne može da ide i osuđuje ono što je izvan epidemioloških mera. Još jednom apelujem na sve da poštuju mere i da se uzmu u pamet“, kaže.

  Dr Radmilo Janković iz kliničkog centra u Nišu poručio je da je epidemiološka situacija u Srbiji i dalje komplikovana.

  „Brojevi zaraženih i hospitalizovanih i dalje na visokom nivou i i dalje veliki izazov za zdravstveni sistem u Srbiji“, naveo je on i dodao da su brojevi najteže obolelih na respiratorima iznad 100 i to je veće od onoga prethodnih dana.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  pandemija, virus korona, Srbija, krizni štab, pres konferencija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga