13:15 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 336
  Pratite nas

  Stotine ljudi iz čitave Srbije odaju poslednju počast preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću na Trgu slobode u Novom Sadu i ispred njegove kuće u ulici Jovana Cvijića.

  Kolone uplakanih ljudi, čitave porodice pale sveće i ostavljaju poruke kod spomenika Svetozaru Miletiću u Novom Sadu, a naročito ispred kuće porodice Balašević.

  ​Olovno nebo iznad Novog Sada upotpunjuje komemorativnu sliku u kojoj celi Novi Sad tuguje zbog svog najvoljenijeg sugrađanina.

  ​Nemanja Milenković iz Fondacije „Novi Sad - evropska prestonica kulture“ kaže za Tanjug da nijedan grad ne čine bulevari, zgrade, već duše njegovih stanovnika.

  „Novi Sad ima 350.000 duša, a pamtimo samo lučonoše, kao što je Đorđe Balašević. On se sada priključio sazvežđu koje čine čika Jova Zmaj, Laza Kostić, Aleksandar Tišma i Mika Antić“, rekao je Milenković i dodao da je Balašević uspeo da sažme sve salijerijevske talente Novosađana i da od provincije napravi metropolu.

  „Svi govore da poznaju Đorđa Balaševića bez obzira na to da li je reč o profesorima univerziteta ili prodavcima na pijaci. Šta je Balašević bio za nas, najbolje slika svedočenje Francuza oženjenog Novosađankom koji mi je govorio da njegova žena ume danima da sluša Balaševićeve pesme zatvorena u sobu i da plače. Kad bi se to završilo, ona bi mu rekla da je sve u redu“, rekao je Milenković i dodao da je celi grad u de-molu koji jer Balašević u svojim pesmama najbolje opisao.

  Na Trgu slobode u Novom Sadu ekipa Tanjuga zatekla je Vivijen Kurtović iz Sombora kako plače pored mesta gde se odaje počast Đorđu Balaševiću.

  „Učitelj nam je u 3. razredu osnovne škole svirao pesmu ’Neki novi klinci‘ na gitari. To je bila prva pesma koju sam u životu naučila i sve do danas vezana sam emotivno za Balaševićev opus. Prijatelj iz Zagreba mi je javio da je Balašević preminuo i morala sam da dođem u Novi Sad da mu odam poslednju počast“, kazala je Kurtovićeva.

  Ispred kuće u ulici Jovana Cvijića 33 gde je Balašević živeo sa porodicom takođe stoje uplakani ljudi.

  Dejan Simić iz Sremskih Karlovaca kaže da je odrastao uz Balaševićevu muziku.

  „Sve lepo i tužno što mi se dogodilo u životu začinjeno je Balaševićevim pesmama. Verujem da je otišao simbol jugoslovenskog bratstva i jedinstva i sećanja na veliku zemlju i pristojan život u njoj“, rekao je Simić.

  Nada Kobac, šefica Kabineta gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića potvrdila je Tanjugu da su u toku konsultacije gradskih vlasti sa porodicom oko termina komemoracije i sahrane Đorđa Balaševića.

  Mediji javljaju da će Balašević biti sahranjen u ponedeljak, a taj dan će u Novom Sadu biti proglašen za Dan žalosti.

  Tagovi:
  foto, video, Novi Sad, počast, Đorđe Balašević
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga