20:58 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 260
  Pratite nas

  Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu najavilo je da će do 9. aprila završiti obelodanjivanje dokaza odbrani predsednika i potpredsednika Udruženja ratnih veterana tzv. OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  Ubrzo nakon toga tužilaštvo će biti spremno za početak suđenja, koji će odrediti sud, navodi se pored ostalog u dopisu tužilaštva sudiji za prethodni postupak, pred sutrašnju statusnu konferenciju u procesu protiv Gucatija i Haradinaja.

  Tužilaštvo je, takođe, ukazalo na do sada obelodanjene dokaze odbrani, kojih ima više stotina, navodeći da se za određene još neobelodanjene dokaze čeka odluka suda o zaštitnim merama.

  Među dokazima su spisi, video i audio materijali, njihovi transkripti i drugo.

  Gucati i Haradinaj su optuženi za opstrukciju postupaka pred Specijalizovanim većima i obelodanjivanje identiteta svedoka i nalaze se u pritvoru u Hagu od hapšenja krajem septembra prošle godine.

  Specijalizovano tužilaštvo Kosova zatražilo je od suda da im produži pritvor, jer i dalje stoje razlozi zbog kojih im je pritvor određen — opasnost od bekstva, dalja opstrukcija postupka i zastrašivanje svedoka, te da nema mesta njihovom puštanju da se brane sa slobode.

  Takođe je tražilo od suda da odbaci njihove zahteve kojima se osporava formalna ispravnost optužnice protiv njih i traži njeno odbacivanje.

  Statusnoj konferenciji neće prisustvovati Haradinaj, a njegov advokat će sednicu pratiti video-vezom, preneo je Tanjug.

  Gucati i Haradinaj su uhapšeni u Prištini 25. septembra 2020. i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu.

  Oni se potvrđenom optužnicom terete za četiri krivična dela — ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

  Predsednik i potpredsednik udruženja ratnih veterana tzv. OVK, kako se navodi u optužnici terete da su, najkasnije, od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za novinare, kao i putem izjava na društvenim mrežama i skupovima koje su prenosili mediji, neovlašćeno otkrili zaštićene informacije uključujući podatke o potencijalnim svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

  „Optužbe iz potvrđene optužnice počivaju na dobro utemeljenoj sumnji da su Gucati i Haradinaj su potencijalnim svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća“, navodi se u saopštenju suda povodom potvrđivanja optužnice protiv njih.

  Podaci koji su objavljeni su zaštićeni Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova.

  Sud dodaje da se Gucati i Haradinaj terete da su pomenutim radnjama povredili tajnost postupka, vršili odmazdu i zastrašivanje potencijalnih svedoka tužilaštva, što je imalo za posledicu opstrukciju rada tužilaštva i njegovih istraga.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  suđenje, Hag, OVK
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga